IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е силата в Средиземно море, според италиански адмирал

НАТО вече не е възпиращата организация, която може и желае да покаже мускулите си на средиземноморската арена, коментира Луиджи Бинели Мантели

10:58 | 23.11.20 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Турция продължава със сондажната дейност в Източното Средиземноморие в изключителната икономическа зона на Кипър и провокира Гърция. Русия изгражда военна мощ, като разполага бази в региона. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Турция продължава със сондажната дейност в Източното Средиземноморие в изключителната икономическа зона на Кипър и провокира Гърция. Русия изгражда военна мощ, като разполага бази в региона. Снимка: Bloomberg

Русия е доминираща сила в Средиземно море. Турция също набира скорост и „златните дни“ на Запада в региона отдавна са приключили, според бившия началник на Генералния щаб на отбраната на Италия Луиджи Бинели Мантели, цитиран от онлайн изданието euobserver.com.

„Русия е превъзходната военноморска сила в Средиземно море и тя си спечели тази роля на терен“, коментира Мантели.

Руската конвенционална огнева мощ включва две модерни фрегати, две подводници и разрушител, повечето от които с ракетни системи за наземни атаки, постоянно разположени в западното Средиземноморие, казва той.

Русия търси място за военна база в Либия и напредва с друга в Сирия, допълва той. Така Москва ще свърже своя средиземноморски флот с частите в Черно и Каспийско море и може да подкрепи флота си с въздушна мощ или самолети, разположени в други страни.

Москва също има политическо предимство в региона, допълва Луиджи Бинели Мантели.

„През последните години Русия демонстрира ниво на самоувереност, което напомня за САЩ през златните им дни“, коментира Бинели Мантели, позовавайки се на края на Студената война преди около 30 години.

„Решителността на Путин е очевидна както по отношение на свободата на действие на политическо и военно ниво, така и способността му да създава отношения със страните в региона“, допълва той. Една от тези страни е Турция, с която Русия си поделя Южен Кавказ.

Турция също е нарастваща средиземноморска сила, отбелязва италианският адмирал. „Анкара е напът да придобие значителна мощност с новия десантно-щурмов кораб Anadolu, [който] може да бъде конфигуриран като лек самолетоносач", допълва той.

Ако постави на борда си самолети за вертикално излитане и кацане F-35, Турция ще „придобие допълнително значение за региона", добавя той.

Неотдавнашната война на Азербайджан за отвоюване на територии от Армения, в която Баку получи подкрепата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, му предоставя допълнителна стратегическа възможност за демонстриране на неговата политическа увереност, посочва още Луиджи Бинели Мантели.

Мирното споразумение в Южен Кавказ, постигнато с посредничество от Русия миналата седмица, затвърди ролята на Путин като „основен арбитър" на събитията, казва италианският адмирал. Това се случи, след като Путин и Ердоган си помогнаха да станат „абсолютни господари на сцената“ в конфликтите в Либия и Сирия, докато през последните месеци турски военни кораби плашеха френски и гръцки плавателни съдове в други спорове.

Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
СЗО - защо забранихте лоботомията, дявол да ви вземе ??? ---верно ли.... тогава на теб как си ти направили? Незаконно!!! трябва да пуснем сигнал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
импе , бойни кораби на някои от основните играчи в средиземно морерассия - 9 от които 3 подводницииспания 77 бойни корабаиталия над 170 ...франция над 180 ...6-ти американски флот - 60 ударни кораба + 175 изтребителя ...да продължавам ли с другите натовски държави . даже и нашите фрегати патрулират на ротационен принцип ... :))) ... германците пратиха и техни фрегати да патрулират ... та речи са каква сила е рассия в средиземноморието ... ?!ердоган купи безсмисленият С400 , защото му отказаха патриоти ... щото искаше да си ги сглобява той , пък му казаха да си гледа мустаците ... :)))израелците ги бомбят С400 с ф16-ки ... :))) ... скоро и ние ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 8
michaelis23
преди 3 години
Стоене кажи им на жабарите да изгонят руските рибарски лодки от там и нема са повече никва сила .... да му писне на човек от тая нагла бензиностанция .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Турция си купи С-400, защото повече от 10 години чака да и продадат Пейтриът(САЩ) или САМП-Т(Франция-Италия). Така и не дочака, поради една единствена причина - САЩ, Франция и Италия знаят колко му е aкъла на Ердоган. Очевидно само путин не знаеше и искренно се учуди какво му се случи в Сирия, Либия и Азербайджан.PS Ако искаш да си мернем IQ-тата. Разбирам, че от това че съм два пъти по-интелигентен от теб няма да ми стане по-топло или по-студено. Просто ще престанеш да говориш за интелект. Така се случи с прословутите "потоци".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Хахахах - стоенчик, затова ли Турция си купи С-400 и дори САЩ не можаха да ги спрат? Впрочем трябваше да предположа, че и ти разбираш от военно дело повече от всички адмирали и генерали на света. Тука повечето сте такива и аз се чудя: как попаднах в чак пък толкова високоинтелигентна компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Мдам - цял адмирал явно не знае какво говори и нищо не разбира от военноморско дело, за разлика от непризнатият гений Ватенката, който иначе не може да върже едно смислено изречение, ако не броим псувните и личните обиди - разбира се и спуснатите му опорки, но иначе е върховен капацитет по всички въпроси. СЗО - защо забранихте лоботомията, дявол да ви вземе ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Носеха се легенди за С-300, С-400, Панцир и другите руски ПВО средства. Носеха се, докато над тях не минаха израелските и турски безпилотници и дронове. А на тези които ще ме запитат защо Мантели говори тези неща, ще отговоря с въпрос, а защо Шродер след като бе премиер на Германия се нае да работи за Русия? Отговорът е известен на всички - за пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
И аз това му казвам на Ватников. Още повече, че след 2025 г. като вкараме нашите 4-ри кораба и осем Ф16, това ще стане най-задръстеното море в света. Ще трябва регулировчик да сложим и светофари, че да не се изпотрепем в него :))Луиджи всъщност е на заплата към НАТО и затова ги говори тези неща. Мъка наистина. От най-голямата военна организация в света, да се превърне в бавачка на африкански и други туристи тръгнали на разходка с гумена лодка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
michaelis23
преди 3 години
ужс напрао можем да сведем глави в едноминутно мълчание върху тленните останки на Еврогейзмa и Атлантизма .... ----------------------------------------------------------------от Опечалените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
Zlato
преди 3 години
Тихо бе. Това е за пред Black Lives Matters, че само мрънкат да се намали военния бюджет. Иначе Луиджи и Марио си знаят, че руснаците са с една от най-слабите армии и най-некадърните главнокомандващи. Дори наш Шкембе воевода млати по трима шойговци за закуска и то след като вдигне 150 от лежанка :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още