IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е силата в Средиземно море, според италиански адмирал

НАТО вече не е възпиращата организация, която може и желае да покаже мускулите си на средиземноморската арена, коментира Луиджи Бинели Мантели

10:58 | 23.11.20 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Турция продължава със сондажната дейност в Източното Средиземноморие в изключителната икономическа зона на Кипър и провокира Гърция. Русия изгражда военна мощ, като разполага бази в региона. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Турция продължава със сондажната дейност в Източното Средиземноморие в изключителната икономическа зона на Кипър и провокира Гърция. Русия изгражда военна мощ, като разполага бази в региона. Снимка: Bloomberg

Русия е доминираща сила в Средиземно море. Турция също набира скорост и „златните дни“ на Запада в региона отдавна са приключили, според бившия началник на Генералния щаб на отбраната на Италия Луиджи Бинели Мантели, цитиран от онлайн изданието euobserver.com.

„Русия е превъзходната военноморска сила в Средиземно море и тя си спечели тази роля на терен“, коментира Мантели.

Руската конвенционална огнева мощ включва две модерни фрегати, две подводници и разрушител, повечето от които с ракетни системи за наземни атаки, постоянно разположени в западното Средиземноморие, казва той.

Русия търси място за военна база в Либия и напредва с друга в Сирия, допълва той. Така Москва ще свърже своя средиземноморски флот с частите в Черно и Каспийско море и може да подкрепи флота си с въздушна мощ или самолети, разположени в други страни.

Москва също има политическо предимство в региона, допълва Луиджи Бинели Мантели.

„През последните години Русия демонстрира ниво на самоувереност, което напомня за САЩ през златните им дни“, коментира Бинели Мантели, позовавайки се на края на Студената война преди около 30 години.

„Решителността на Путин е очевидна както по отношение на свободата на действие на политическо и военно ниво, така и способността му да създава отношения със страните в региона“, допълва той. Една от тези страни е Турция, с която Русия си поделя Южен Кавказ.

Турция също е нарастваща средиземноморска сила, отбелязва италианският адмирал. „Анкара е напът да придобие значителна мощност с новия десантно-щурмов кораб Anadolu, [който] може да бъде конфигуриран като лек самолетоносач", допълва той.

Ако постави на борда си самолети за вертикално излитане и кацане F-35, Турция ще „придобие допълнително значение за региона", добавя той.

Неотдавнашната война на Азербайджан за отвоюване на територии от Армения, в която Баку получи подкрепата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, му предоставя допълнителна стратегическа възможност за демонстриране на неговата политическа увереност, посочва още Луиджи Бинели Мантели.

Мирното споразумение в Южен Кавказ, постигнато с посредничество от Русия миналата седмица, затвърди ролята на Путин като „основен арбитър" на събитията, казва италианският адмирал. Това се случи, след като Путин и Ердоган си помогнаха да станат „абсолютни господари на сцената“ в конфликтите в Либия и Сирия, докато през последните месеци турски военни кораби плашеха френски и гръцки плавателни съдове в други спорове.

Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Да, руменчо-радевци и марионетки има навсякъде.Но в белите държави са вече пенсионери, дрънкащи глупости за някой лев, а тук не. Като тоя - бивш нещо си.Вестник Политико имаше разследване как се плащаха по 200-300 евро на калпак да се вдига руското знаме, когато им пратиха "помощ" и ги "ваксинираха" ония с 3те Камаза пръскачки през пролетта.Това си е стратегия на пияниците от години - хващат някой с по-значима професия в миналото, огладнял по някаква причина, и го използват за евтина пропаганда.После се появяват подобни гръмки заглавия "Бивш шеф на...каза..." или "ЦРУ Агентът х призна..." И нискотарифните мозъци, като групата на вовчо и инженерчето, направо цапат гащите от радост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още