IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се насочват към забрана за износ на технологии към 89 китайски фирми

Засегнати ще бъдат компании от авиационния сектор

11:58 | 23.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jim Lo Scalzo/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jim Lo Scalzo/Bloomberg

Администрацията на Доналд Тръмп е близо до обявяването на списък от 89 китайски космически и други компании, които няма да могат да получават достъп до американския износ на технологии заради връзките си с военните, предава Ройтерс.

Ходът ще засили напрежението в момент, в който администрацията на Джо Байдън се подготвя да поеме управлението на САЩ.

Говорител на Министерството на търговията на Съединените щати е отказал да коментира въпроса. Commercial Aircraft Corp. of China (Comac) и Aviation Industry Corp. of China са сред фирмите, които могат да попаднат в списъка, сочи негово копие, съставено от министерството.

Този списък има шанс да ограничи компаниите в него да купуват американски стоки и технологии. Освен това вероятно ще обтегне още повече напрежението между Съединените щати и Китай на различни фронтове – от търговията и Тайван до справянето с коронавируса, докато Джо Байдън се подготвя да поеме властта от Доналд Тръмп.

Министерството на външните работи днес заяви, че „твърдо“ се противопоставя на „потисничеството на САЩ върху китайските фирми без причина“.

„Съединените щати трябва да спрат да разширяват и разтягат концепцията за националната сигурност“, коментира говорител на външното министерство на ежедневен брифинг, цитиран от Bloomberg.

Нарастване на напрежението

AVIC е държавен конгломерат с над 100 звена и над 450 хил. служители. През юни администрацията на Тръмп го постави в списъка с компании, които са контролирани или са собственост на Народната освободителна армия на Китай. Освен това компанията има и друг бизнес, който прави самолети, а компонентите за някои от тях се правят от съвместни предприятия с американски компании.

Държавната Comac произвежда алтернативи на самолетите на Boeing и Airbus и ги доставя на ключови американски превозвачи. AVIC пък е акционер в компанията. 

В най-новата си прогноза за търговския авиационен пазар в Китай Boeing заяви, че местните авиокомпании вероятно ще купят 8600 нови самолета в следващите 20 години за обща сума от 1,4 трлн. долара.

Една от компаниите, която е изложена на особен риск, е General Electric, която е доставчик на Comac.

Списъкът на Тръмп се появи, след като по-рано този месец той подписа заповед, която забранява американски инвестиции в китайски фирми, притежавани или контролирани от военните, тъй като увеличава натиска върху Пекин през последните си месеци на власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още