IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затварят всички училища, детски градини, заведения и молове в страната

Новите ограничителни мерки влизат в сила от петък

17:20 | 23.11.20 г. 33
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Здравният министър Костадин Ангелов на преден план.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Здравният министър Костадин Ангелов на преден план. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Нужно е да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата от коронавирус", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг днес и обяви нови ограничителни мерки, които ще влязат в сила от петък, 27 ноември.

Новите мерки включват удължаване на обявената извънредна епидемична обстановка с 4 месеца - до края на март 2021 г.

Преустановяват се присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли. Преустановяват се всякакъв вид колективни спортни мероприятия, семинари, конкурси и други развлекателни мероприятия, включително частни тържества.

Забрана влиза и за посещения в барове, дискотеки, нощни заведения и клубове.

Спира се и работата на всички нехранителни магазини, включително и моловете, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи.

С новите мерки се предлага и преустановяването на провеждане на вътрешни и външни екскурзии. Не се ограничава общественият транспорт.

„Не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е да се обединим отново в името на живота“, каза министърът на здравеопазването.

Според него няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи.

„Не можем да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг“, каза Ангелов.

Мерките ще се обсъдят от правителството в сряда.

Здравният министър беше категоричен, че КПП-та в областните градове няма да има, защото тази мярка е доказала своята неефективност във времето, особено при дифузно разпространение на болестта.

Заболеваемостта в световен мащаб вече надхвърля 250 на 100 000 души, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Над 2 хиляди са болните медици, като 30% от тях са лекари, а 32% са медицинските сестри, съобщи директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев представи данни за заболяемостта в страната. Тя  надхвърля 250 на 100 хиляди души от населението в почти всички държави в Европа. 23 560 случая са регистрирани за миналата седмица в страната, което е нарастване със 102%. България е на 11-то място по заболеваемост в Европа.

Директорите на големи столични болници коментираха, че натискът върху медиците е огромен. Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски сподели за случаи на повторно заразяване при служители на лечебното заведение.

"Няма система, която да може да издържи, няма да издържат лекарите и сестрите ни. Готов съм да поема всякаква отговорност и риск", заяви здравният министър.

Министърът обясни, че целта на новите мерки е да се даде на системата поне месец, за да може да се ограничи заразата. Възможно е около Коледа някои от мерките да бъдат преосмислени, коментира Костадин Ангелов.

Според него мерките трябва да дадат резултат най-рано след 8 дни. Очакванията на здравните власти са за подобрение на обстановката в рамките на 2 седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 3 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Ако беше съвсем малко умен. Не малко по-умен, а малко умен, щеше да намериш официалното видео от конференцията. Също така ако беше малко умен. Не малко по-умен, а малко умен, щеше да видиш, че видеото е публикувано от Канадски народен представител. Но уви. НЕ си малко умен. Т си мало-умен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 3 години
пак ли спориш с мияча специалист, хахаха ? какво очакваш от един дишуошър в макДоналдс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
мише , знам че си фен на чайниците , виж до какво води неспазването на разпоредбите на властта за ковид19 ... само виж в колко закона са го вмъкнали и какви са наказанията , после го сравни с анархията тук и дървените философи по форумите ...https://cms.law/en/int/expert-guides/cms-expert-guide-to-covid-19-corporate-crime-regulatory-issues/china
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
България ще я бъде ... :))) ... с толкова много медицински специалисти от глава на населението , няма начин да не пребъдне ... :)))и ти твърдиш , че имаш някакво ниво , че си неква голема работа , и даваш трибуна на некви анонимни гласове в тубата и това са некви неща дето според теб имат по-голяма тежест от официалните твърдения на десетки хиляди официални лица ... ?! ... сам верваш ли си на приказките ... ?! ... да не си пропуснал сутрешната доза белина ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
.....,да ама ако са "у тях си" болниците няма да получават пари по клиничната пътека за коронавируса,а те никак не са малко.....,освен това медиците няма да получават бонусите за "на първа линия".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Още един велик човек: https://***.youtube.com/watch?v=9LbD1rWkF-Q
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Смях смях.... какви линейки какви 5 лева. Масата народ даже не трябва да са в болниците ами у тях си. Да не говорим, че тия тестове са такава измислица, че не може и да бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
другото решение е и китайското такова ... Защо китайците нямат, втори, трети, пети вълни ? защото изпотепаха циркажиите с короната ... Застрелвате ги наще циркажии начело с Цайca Ангелов ли е къв е и болестта ше изчезне ... яко дим кат в Китай .... иначе ше имеме Омрели ама от глад2020 как кааше Хахото2 ... мхм ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
а кога ше има съд за режисьори и артисти в туй идиотско театро на абсурда ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Идеята всички да спрем да плащаме всичко към държавата ми харесва.Белким тогава на управляващите празни тиквии им светне какво означават все пак действията им. След като обявяват локдаун без целево подпомагане на всички семейства защо да продължаваме да плащаме на държавата? И кой плаща на кърлежи дето ти източват живота без да ги интересува как ще живееш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още