IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процесът срещу Никола Саркози е отложен за няколко дни заради коронавируса

Ще се прави оценка на здравословното състояние на един от другите обвиняеми в корупция и търговия с влияние

22:07 | 23.11.20 г.
<p>
	<em>Никола Саркози. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Никола Саркози. Снимка: архив Ройтерс

Процесът срещу бившия президент на Франция Никола Саркози по обвинения в корупция и търговия с влияние започна днес, 23 ноември, но незабавно беше отложен за четвъртък, 26 ноември, след искане на един от съобвиняемите заради здравословни причини, съобщава Ройтерс.

Саркози се яви в парижкия наказателен съд заради едно от няколкото криминални разследвания срещу него, откакто загуби президентския пост през 2012 г. и заедно с това президентския имунитет.

Той е обвинен заедно с личния си адвокат Тиери Херцог и бившия съдия Жилбер Азибер, за когото се твърди, че Саркози е подкупил в замяна на услуги в Касационния съд, най-висшия френски съд. Ако бъдат признати за виновни, тримата могат да получат присъди по до 10 години затвор.

Според репортери в съдебната зала Саркози и Херцог са се явили на процеса, но Азибер не, а адвокатът му Доминик Алегрини е поискал отлагане на процеса по здравословни причини. Председателстващият съдия Кристин Ми е наредила отлагане на делото до четвъртък следобед, така че медицинските експерти да могат да оценят състоянието на Азибер.

„Моят клиент е сред най-уязвимите хора [към COVID-19]“, коментира Алегрини в интервю преди процеса, „и лекарите му го посъветваха да не напуска дома си“.

Аферата с подслушването, заради която е това дело, започна като разклонение на разследването на предполагаемото либийско финансиране на президентската кампания на Саркози. За разследването са подслушвани телефонни разговори между Саркози и Херцог.

През януари 2014 г. разследващите са открили комуникация между Херцог и телефон, регистриран на Пол Бисмут - псевдоним, използван от Саркози. По време на тези разговори се е появило името на Азибер.

Последният е един от съдиите, участващи в аферата „Бетанкур“, кръстена на Лилиан Бетанкур, наследницата, която е заподозряна, че е давала незаконни дарения за кампанията на Саркози. Тези обвинения бяха свалени през 2013 г., което накара Саркози да поиска възстановяване на активи, които са били конфискувани. Приятелството на Херцог с Азибер е довело до комуникация между съдията и Саркози, твърдят разследващите.

Те смятат още, че в замяна на предполагаемо благоприятно влияние в Касационния съд Саркози е предложил да разговаря с принц Албер от Монако за работа в Държавния съвет на княжеството - позиция, която уж е привлякла вниманието на Азибер.

Като част от защитата му Саркози – бивш адвокат, се очаква да се противопостави, като критикува подслушването в разговори между адвокат и неговия клиент. Саркози каза още, че не е разговарял с принц Албер, по времето, когато обвинението твърди, и че Азибер никога не е получавал предложение за работа в Монако. Според френското законодателство обаче корупцията се характеризира с опита, а не с неговата ефективност.

Това е първият път, когато президент на Франция е съден лично. През 2011 г. бившият президент Жак Ширак бе осъден задочно и получи условна двугодишна присъда за присвояване на публични средства и злоупотреба с доверие, когато беше кмет на Париж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още