IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск вече е по-богат и от Бил Гейтс

Нетното състояние на 49-годишния предприемач нарасна със 7,2 млрд. долара до 127,9 млрд. долара

10:56 | 24.11.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Годината на шеметните изкачвания на Илон Мъск достигна нов връх в понеделник, когато съоснователят на Tesla Inc. надмина Бил Гейтс и стана вторият по богатство човек в света.

Нетното състояние на 49-годишния предприемач нарасна със 7,2 млрд. долара до 127,9 млрд. долара, водено от поредния скок в цената на акциите на Tesla. Мъск е добавил 100,3 милиарда долара към нетното си състояние през тази година - най-много от всички в индекса на милиардерите Bloomberg Billionaires, класация на 500-те най-богати хора в света. През януари той се намираше едва на 35-то място.

Напредването му в класацията се дължи главно на Tesla, чиято пазарна капитализация се доближава до 500 млрд. долара. Около три четвърти от нетното състояние на Мъск се състоят от акции на Tesla, които са оценени повече от четири пъти над дела му в Space Exploration Technologies Corp. или SpaceX.

Като основни акционери на своите компании Мъск и основателят на Amazon.com Inc. Джеф Безос, който заема първото място в класацията, се възползват преди всичко от тяхното силно развитие на борсата. Акциите на Tesla поскъпнаха с 675 на сто през последните дванадесет месеца. Компанията е най-силно търгуваният производител на автомобили в света въпреки относително ниските производствени данни и скромните печалби.

Крайъгълният камък за Мъск бележи втория път в осемгодишната история на индекса, в който съоснователят на Microsoft Corp. Гейтс е класиран на по-ниско място от второто. Той държеше първото място години наред, преди да бъде изместен от Джеф Безос през 2017 г. Нетното състояние на Гейтс от 127,7 млрд. долара би било много по-голямо, ако през годините не беше дарил толкова много за благотворителност. От 2006 г. той е насочил над 27 млрд. долара към своята фондация.

С напредъка от понеделник Мъск се изправя и срещу своя словесен спаринг партньор в лицето на Гейтс, комуто се подигра в Twitter, наред с други неща, че „няма представа“ от електрически камиони. Двамата размениха реплики и по отношение на Covid-19. Гейтс, чиято благотворителна фондация е сред най-известните организации, подкрепящи разработването на ваксини, изрази загриженост относно заявеното от Мъск подозрение за данните за пандемията и заиграването му с някои теории на конспирацията.

Годината беше доходоносна за най-богатите хора в света. Въпреки пандемията и масовите съкращения, които непропорционално засегнаха световната работническа класа и бедните, членовете на индекса на Bloomberg са добавили към богатството си общо 23% - или 1,3 трлн. долара - от началото на годината.

Класациите за милиардери като Bloomberg Billionaires Index и Forbes Billionaires List са само прогнози, базирани на публично достъпна информация за активите им, като акции, недвижими имоти, предмети на изкуството и други луксозни стоки. Във Forbes Billionaires Мъск се нарежда на четвърто място със състояние от 110,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
хаха ... време е и той да се насочи към ваксините ... и пандемиите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Bull-bb
преди 3 години
Поне Илън Мъск заслужава парите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още