IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия започва своята зелена революция

Гърция има амбициозни планове за изграждане на нови мощности, показва проучване на EY

16:00 | 05.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индия е страната с най-рязък скок в класацията на консултантската компания EY RECAI на 40-те най-привлекателни държави за инвестиции в областта на възобновяемите енергийни източници. От години челните две места се заемат от САЩ и Китай, като в края на 2020 година Австралия се изкачва с една позиция и вече заема третото място.

В предишната класация, публикувана през май 2020 година, Индия заемаше седмо място, но днес е четвърта с инсталирани 35 гигавата соларни панели през последните две години. Страната има амбиция да инсталира 510 гигавата възобновяеми източници до 2030 година.

Данните на EY показват отстъпление от зелените цели в няколко европейски държави. Най-видимо е то при Франция и Дания, които от 3-та и 8-ма позиция вече са съответно 7-ма и 12-та. За Франция очакванията са, че това е временно и е свързано основно с несигурността на инвеститорите около COVID. Страната ще се върне в зелената класация на фона на плановете на правителството да похарчи 30 млрд. евро за производството на зелен водород, прогнозират от EY.

В анализите на консултантската компания прави впечатление, че в първите пет държави по отношение на присъединени нови мощности няма държави от ЕС, въпреки заявките на Брюксел за енергийна трансформация и беземисионна икономика.

В челната десетка освен Франция попада още Германия, която отстъпва с място до 6-та позиция, Нидерландия (запазва деветото си място) и Испания, която се изкачва с едно място до 10-та позиция.

На пето място тази година е Великобритания, която вече не е част от ЕС, но пък не се отказва от амбицията за позеленяване на икономиката. Страната даже има амбициозната идея да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови двигатели от 2030 година.

В анализите експертите отбелязват плановете на гръцкото правителство за развитието на ВЕИ. Страната ще опита да постигне дял от 35% на зелените източници в крайното енергийно потребление до 2030 година. До тази дата Гърция ще изгради 7,7 гигавата соларни мощности, спрямо 2,7 гигавата днес. Увеличение до малко над 7 гигавата ще има и за вятърните паркове, спрямо сегашните 3,6 гигавата.

Южната ни съседка днес заема 33 място в световната класация по привлекателност за инвестиция в зелената енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
те и са са си зелени, ее има бая места дет придвижването става само с лесли каручка, немат ток, нема джан джун и само мръсотия, кво по-зелено искат от тва ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още