IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие

880 хил. души смятат, че чрез ваксината срещу вируса ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях, показва проучване на „Тренд“

11:37 | 24.11.20 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята. Малко над една трета (33%) са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. 880 хил. българи са на мнение, че чрез ваксината срещу коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.

Това показват данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо конспиративни теории около COVID-19. Проучването е реализирано в периода между 2-10 ноември 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1001 души на възраст на 18 г.

Малко над половината (52%) от българите са на мнение, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Една четвърт не са съгласни с това твърдение. За сравнение, делът на смятащите, че коронавирусът е изкуствена болест, през месец юни е 43%.

тр1 тр1

Отново има висок дял (45%) на смятащите, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят.

Темата с ваксините е особено актуална през последните седмици вследствие на първите ефективни ваксини срещу коронавирус, коментират от "Тренд". Една четвърт (25%) от българите през ноември са на мнение, че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още повече болестта и фармацевтичните компании да печелят повече. През месец април съгласните с това са били 39%.

През месец април 53% са били съгласни, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Този дял през юни и ноември е по 40%. Прави впечатление, че през ноември има повишаване на дела на несъгласните с това твърдение спрямо предходните изследвани месеци.

Една трета от българите са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които са съгласни с това твърдение.

тр2 тр2

935 хил. души (17%) са съгласни, че коронавирусът не съществува и че това е световна измама. Отчита се лек спад в споделящите това твърдение спрямо месец юни, когато делът е 23%. Естествено се е повишил делът на несъгласните през ноември – 65% спрямо 56% през юни. Това се дължи в голяма степен на повишаването на броя на заболелите и смъртните случаи и на факта, че в по-голяма степен хората познават вече човек, който е болен или е бил болен, коментират от социологическата агенция.

16% от българите са съгласни, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. През юни месец всеки пети (22%) българин е бил съгласен с това твърдение.

Относно твърдението, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината, 14% са съгласни с това през ноември, а през юни делът е бил 21%.

53% от българите не са съгласни, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. Над половин милион българи (10%) обаче са съгласни с това твърдение. Делът на съгласните през юни месец е бил 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
я дай линк на 5 официални мнения на различни патолози от различни страни ... и после ще ти дадем 5 мнения и снимки на ЯМР какво прави ковид19 с белият дроб на пациенти ... разни анонимници от фейса и тубата не се броят ... президента магуфули от етиопия с неговите забавни скечове също не се брои ... :))) , ако последният ти е в кръвната група , можеш да ходиш да се лекуваш при него ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
След като вече толкова много патолози от различни страни убедително твърдят, че коронавирусът Cov 19 е точно изкуствено създадено биологично оръжие защо се очаква хората да имат някакво друго мнение? А какви доказателства подкрепят другото мнение - че не е изкуствено създаден?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 7
khao
преди 3 години
хахахаха, така е но дебббилите не обичат да мислят .... дето се вика забраниха да пътуваме... сега как да си намеря турски тир че да се шибна челно.... въздуха се изчисти, не мога да се надишам качествено с изгорялва пласмаса и дизеляк ... абе квито им тениските, такива им и биологичните оръжия на тия китайци ... ялова работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Това ще да е най-калпавото биологично оръжие. Пък никой не е умрял да слага на раята чипове, вие сами си казвате всичко у фейсбуко и като се съгласите смартфона ви, да споделя локацията ви. Защо да хабят парите за електроника, от която няма нужда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 3 години
добре сме, аз съм доволен от статистиката. от 80% сме паднали на около 50% дебиллли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
обратното на умнотия , не ходи по гората , а по хората ... вижда се и по статистиката в квото се сетиш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още