IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледа в Европа: Мисията е (не)възможна

Правителствата готвят облекчаване на ограниченията по празниците, но с препоръки за избягване на семейните събирания и пътуванията

11:20 | 24.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nathan Laine, Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine, Bloomberg

Държавите в Европа започват да обмислят стъпките за разхлабване на блокадите. Повечето страни в Западна Европа наложиха строги ограничения в края на октомври с надеждата ситуацията с разпространението на коронавируса да се стабилизира преди Коледа.

Дори и Швеция, която отказа да въведе блокада по време на първата вълна на коронавируса, днес е скандинавската държава с най-строгите ограничения.

Под мотото "Да спасим Коледа" сега правителствата в Европа обмислят стратегии за облекчения, но за разлика от лятото пълно отпадане на мерките не се очаква, пише Financial Times.

Във Великобритания, Франция и Ирландия блокадите трябва да приключат в началото на декември.

В реч пред парламента британският премиер Борис Джонсън вече обясни какви са плановете му, допълва CNBC. Свалянето на ограниченията в страната ще започне на 2 декември, но при допълнителни условия. Ще бъде въведена тристепенна система, която да отчита нивото на заболеваемост в отделните региони. Като цяло магазини, спортни зали и фризьорски салони ще могат да отворят отново, ще бъде позволено и практикуването на спортове на открито.

В различните зони обаче се налагат допълнителни мерки, като например ограничаване на пътуванията и работа от домовете, когато е възможно, ограничена публика на спортни събития и т.н.

В зоните с висок брой заболели ресторантите ще могат единствено да доставят храна по домовете, а всички събития и активности на закрито се забраняват. В тези зони правителството започва и масово тестване на населението за коронавирус. В плановете на британския премиер в тази зони хората с негативни тестове за COVID ще могат да се срещат в специално обособени зони и като цяло ще бъдат на по-свободен режим.

"Не мога да кажа, че Коледата ще е нормална тази година", посочи още Джонсън пред парламента.

На три стъпки е и планът за отваряне на Франция. От 1 декември се очаква да заработят магазините, които не предлагат стоки от първа необходимост, но при спазването на строги протоколи за безопасност. Преди Коледа се очаква да се разхлаби забраната за пътуванията, но вероятно тя ще бъде върната отново след празниците - в зависимост от разпространението на коронавируса.

Очаква се по-късно днес (24 ноември) френският президент Еманюел Макрон да даде повече подробности за плановете на правителството.

В Италия се готвят да отворят магазините в зоните с ниска заболеваемост 10 дни преди Коледа. Но семейните събирания ще останат ограничени само до "първа линия".

Германия наложи строги ограничения в началото на ноември и планираше по-поносима Коледа, но данните показват, че случаите на COVID не намаляват толкова бързо, колкото на правителството им се иска. Премиерът на Бавария Маркус Шьодер коментира пред Bild am Sonntag, че ограниченията ще трябва да продължат още две или три седмици, а дори и да се затегнат, за да "имаме прекрасна Коледа".

Но дори и ограниченията за Коледа да бъдат разхлабени, то посрещането на Новата година определено се отлага. Шьодер призова за забрана на продажбата на алкохол и фойерверки на публични места на 31 декември и се произнесе срещу зимните почивки в ски курортите.

В Гърция има призиви за избягване на събиранията и очаквания за нова, трета вълна на вируса след празниците.

Една от надеждите за възстановяване на нормалния живот в Европа преди ваксините, са бързите антигенни тестове, пише още FT. Само за 15 минути те дават отговор дали болният със симптоми ще трябва да се самоизолира, или не. Масовото тестване се сочи като решението на кризата в Мадрид и отслабването на натиска над здравната система в испанската столица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още