IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси вървят нагоре за втори пореден ден*

Dow се търгува с ръст от над 400 пункта

17:55 | 24.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските акции поскъпват за втори пореден ден, облекчени от хода на администрацията на Доналд Тръмп да започне процеса по предаване на мандата на новоизбрания президент Джо Байдън, съобщава CNBC.

Dow се търгува с ръст от 403 пункта, или 1,36%, до 29 994,95 пункта към 17:23 часа българско време. S&P 500 нараства с 0,89% до 3 609,40 пункта, а Nasdaq Composite прибавя 0,10% към стойността си до 11 916, 51 пункта.

Акциите на Boeing и Chevron се повишиха съответно с 3% и 2,6%, като подкрепиха покачването на Dow. Енергийните компании са най-добре представящият се сектор в S&P 500, нараствайки с 2,8%.

Новината, която успокои пазарите, е че Доналд Тръмп стартира сбогуването си с властта. Президентът е инструктирал директора на Администрацията за общи услуги (GSA) Емили Мърфи да инициира процеса по прехода към следващото правителство.

Американските индекси започнаха новата седмица с повишения, след като AstraZeneca и Университетът в Оксфорд обявиха, че при тяхната ваксина срещу коронавируса се отчита висока ефективност. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи търговията в понеделник с 327,79 пункта нагоре, или 1,1%, до 25 591,27 пункта.

Акциите поскъпнаха след новината, че Джо Байдън планира да номинира бившия председател на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън за министър на финансите. Мнозина възприемат Йелън като подходящ за пазара избор, като се има предвид, че тя съблюдава сериозна икономическа експанзия по време на мандата си във Фед между 2014 и 2018 г. През този период лихвените проценти останаха ниски, а сега вероятно тя ще настоява за допълнителни фискални стимули.

„Мисля, че това е силен знак, че Байдън ще се съсредоточи върху възстановяването на икономиката срещу провеждането на агресивна регулаторна политика“, каза Ед Милс, политически анализатор от Вашингтон.

И все пак някои фирми от Wall Street, включително Goldman Sachs и JPMorgan, намалиха своите краткосрочни икономически перспективи.

Американските пазари ще бъдат затворени за празника на Деня на благодарността в четвъртък и ще имат кратка сесия в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още