IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малцина посмяха да коментират новите регулации в Китай на интернет конференция

Единствено лидерът на Alibaba заяви позицията си по въпроса

11:34 | 25.11.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Годишната Световна интернет конференция в Китай обикновено е форум, събиращ онлайн гигантите в страната и представители на държавата, за да обсъдят наболели проблеми.

Но тази година малцина говориха за очакваната голяма промяна в индустрията – плановете на правителството, обявени този месец, които имат за цел да обуздаят антиконкурентно поведение на пазара, предава Ройтерс.

Плановете са описвани от анализаторите като първия сериозен опит от страна на антимонополните власти в Пекин да регулират технологичните компании, чиито услуги навлизат в ежедневието на китайците, и по-специално Alibaba Group Holding и Tencent Holdings.

Но въпреки присъствието на висши представители на властта, включително на ръководителя на Администрацията за киберпространството в Китай и заместник-министъра на индустрията и информацията, както и на директорите на редица технологични фирми, този деликатен въпрос почти не беше засегнат в речите и дискусиите.

Единственият човек, който посмя да засегне темата по време на изявлението си, беше главният изпълнителен директор на Alibaba Даниел Джан, който посочи, че затягането на регулациите е „много навременно и необходимо“.

Регулаторният гняв в Китай може да има големи и драстични последици. Този месец регулаторите спряха първичното публично предлагане на Ant Group само дни преди то да се проведе, като се очакваше, че ще достигне рекордните 37 млрд. долара.

Според 22-те страници предложени правила китайските власти ще се стремят да ограничат нелоялното използване на отстъпки и субсидии.

Отделно от това регулаторите заявиха, че се стремят да засилят надзора върху правата на потребителите и защитата на данните, което ще засегне и интернет компаниите.

Според някои анализатори по-голямата регулация е естествено развитие, като се има предвид, че в момента технологичните гиганти могат да пречат на развитието на конкурентните стартъпи.

„Когато два гиганта доминират в много аспекти на китайския пазар, как другите могат да растат“, попита в кулоарите на конференцията Уан Иуей, професор по международни изследвания в Renmin University в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
Bull-bb
преди 3 години
Китай е Зло = Диктатура в 21 Век. Всички Природо и Човеко защитници трябва да се фокусират върху делата на тази държава, а малцина го правят. Надявам се Тръмп до продължи до 2024 иначе Китай ще продължи да подкупва Политици в ЕС и САЩ и сме на дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
А някой се обади и веднага изчезва и запълва някоя дълбока дупка в земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още