IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имение в Лос Анджелис бе продадено с 52 млн. долара отстъпка

Пазарът е особено труден за спекулативни къщи, построени с очакване за главозамайваща цена, която често се оказва нереалистична

16:10 | 26.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След над три години на пазара имение в Бевърли Хилс, което първоначално било обявено за продажба на цена от 100 млн. долара, намери собственик наполовина на тази цена, предава Bloomberg.

Къщата с площ от 1900 кв. м, наречена „Опус“ в бляскава маркетингова кампания, беше продадена тази седмица за 48,4 млн. долара, включително мебелите, съобщава Multiple Listings Service. Това е поредният луксозен имот в Лос Анджелис, който намира собственик с голяма отстъпка насред пандемията, която остави района под частична блокада месеци наред и спря чуждестранните купувачи и инвеститорите извън щата.

Пазарът е особено труден за т. нар. спекулативни къщи, построени от предприемачи с очаквания за солена цена, която често се оказва нереалистична.

„На първо място имението никога не е струвало толкова пари. Луксозните имоти се продават, но не и на цени, които нямат връзка с пазара“, казва Джонатан Милър, президент на компанията за оценки на недвижимите имоти Miller Samuel, имайки предвид първоначалната цена на „Опус“ от 100 млн. долара.

Спекулативните имоти с космически офертни цени са откъснати дори от луксозния пазар, където наддаването е ограничено, имотите получават многобройни оферти, престоят им на пазара намалява, а други индикатори сочат недостиг на предлагането, казва Милър.

Търсенето на луксозни имоти нараства в САЩ, особено в Лос Анджелис, Южна Флорида, Хемптънс и Гринуич, щата Кънектикът, отбелязва той. Но спекулативните къщи на цена над 100 млн. долара обикновено се продават наполовина на офертната им цена, ако изобщо се продават.

„Има голямо разминаване между цената, на която собствениците искат да продадат, и цената, която купувачите са готови да платят“, отбелязва Маурисио Умански, главен изпълнителен директор на компанията Agency, имайки предвид предприемачите, специализирани в ултралуксозни жилища.

Дори продавачите на неспекулативни жилища трябва да снижат очакванията си за цената. Преди да отиде в затвора заради участието си в колежански скандал през 2019 г., актрисата Лори Лафлин продаде имението си в Бел Еър за 18,75 млн. долара, почти 50% по-малко спрямо първоначалната цена на къщата от 35 млн. долара. Елън ДеДженерис и Порша де Роси поискаха 40 млн. долара за дома си в Монтесито, който беше продаден за 33,3 млн. долара.

Съоснователят на Uber Technologies Травис Каланик купи имота си в Бел Еър тази година за 43 млн. долара, с 42% отстъпка спрямо първоначалната цена.

А спекулативните имения в Лос Анджелис не успяваха да получат космическите си цени още преди пандемията. Просторна къща, построена от магната Брус Маковски, беше продадена миналата година за 94 млн. долара, с 62% отстъпка от офертната цена за 250 млн. долара.

Имението „Опус“, което разполага със седем спални и 11 бани, е построено от бившия филмов продуцент Найл Ниами, който сега е строителен предприемач и е известен с амбициозните си проекти с главозамайващи цени.

Първоначално той излезе на пазара с пиар кампания, включваща хиперсексуално видео с оскъдно облечени жени в различни части на къщата, включително кадър с четири жени, намазани със златиста боя, които позират около златисто Lamborghini.

След появата на видеото преди повече от три години, цената на къщата беше намалявана няколко пъти, като за последен път беше сведена до 59,95 млн. долара. Купувачът е Бин Фън Чън, местен инвеститор в недвижими имоти, сочат публикувани документи.

В момента Ниами завършва The One, най-голямата и най-скъпа частна резиденция в Америка, която беше обявена за продажба на цена от 500 млн. долара и включва нощен клуб, четири плувни басейна, боулинг зала и 360-градусови гледки към Лос Анджелис. Предприемачът строи имота повече от седем години, а предложената цена не е помръднала.

„Когато имате нещо рядко като Мона Лиза, можете да поръчате каквото си искате за него“, каза Ниами в интервю за Bloomberg през януари и допълни, че сделките за деветцифрени суми през последно време в Лос Анджелис и други градове са доказателство, че ценовата му стратегия не е свързана само с вдигането на медиен шум. „Имаме списък с много реални, проверими купувачи, които скоро ще привлечем“, допълни той.

Купувачите правели разумни оферти за проектите на Ниами, докато той настоявал за повече, казва Умански, чиято компания за недвижими имоти в Бевърли Хилс е специализирана в луксозните имоти.

„Той просто няма да послуша пазара. Ако просто продаваше и не се опитваше да постигне голям удар с всяка сделка, щеше да е велик“, допълва Умански.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още