IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите в ЕС са издали 3 млн. разрешителни за пребиваване през 2019 г.

Страните от общността са издали над 750 хил. визи за граждани на Украйна, а основната причина е започване на работа

21:50 | 27.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавите в ЕС са издали почти 3 млн. разрешителни за пребиваване на чужденци през 2019 година, показват данните на Евростат. Основната причина (41%) за издаването им е започване на работа в рамките на общността. За обучение са 14% от всички издадени разрешителни за пребиваване.

Най-много разрешителни са издали властите в Полша - 724 хил., от които за работа са 86,3%. 551 хил. от разрешителните за работа, издадени от полските власти, са за украинци.

За сравнение в Германия от общо малко над 460 хил. разрешителни за пребиваване едва 14,3% са работни визи. Основната част са разрешителни, издадени по "Други причини", сред които и за предоставяне на международна защита за бежанци - 36% от всички разрешителни, издадени от Германия.

Данните за България показват, че през 2019 година страната ни е издала 13,5 хил. разрешителни за пребиваване на чужденци. По "Други причини" са почти 40% от тях. За работещи чужденци у нас са издадени почти 2,5 хил., или към 18% от всички издадени разрешителни за пребиваване в България през 2019 година.

По отношение на издадени разрешителни на 100 хил. души население страната ни е на предпоследно място и под средните за ЕС 7 на 100 хил. На първо място е Малта с издадени 42 разрешителни за пребиваване на 100 хил. души. Следва Кипър с 26.

В края на октомври Европейската комисия (ЕК) започна процедура срещу Кипър и Малта за нарушения при издаване на разрешителни за престой на чужди граждани. Брюксел изпрати запитване и до България относно  нашата схема за даване на гражданство на граждани на трети страни.

eurostat eurostat

Източник: Евростат

На работа в Полша, за обучение - във Франция

Най-много работни визи през 2019 година в ЕС е издала Полша, но най-много чуждестранни студенти са пристигнали във Франция, показва още статистиката. През 2019 година френските власти са издали 90 хил. визи за студенти, което е почти 32% от всички издадени разрешителни за пребиваване в страната.

Страната в Европа, която привлича най-много чуждестранни студенти, е Великобритания (вече извън ЕС) с издадени 190 хил. разрешителни за престой на студенти, от общо 450 хил. издадени разрешителни.

През 2019 година в страни от ЕС са издадени 757 хил. разрешителни за престой на украинци, което ги прави най-голямата група сред всички чужденци. На 87% от гражданите на Украйна основанието за издаване на разрешението е започване на работа.

На следващо място са гражданите на Мароко (133 хил. разрешителни, като почти половината от тях са издадени от Испания) и Индия (131 хил.)

Около 40% от всички визи за студенти са издадени за граждани на Китай. На следващо място се нареждат студентите от САЩ с 37% от всички разрешителни в тази група.

По отношение на националността на чуждите граждани 36,6% от издадените разрешителни от българските власти са за граждани на Турция (почти 5 хил.), следвани от Русия (2 хил.) и Украйна (1,5 хил.).

Гърция е издала почти 11 хил. визи на китайци, което е почти 26% от всички разрешителни за пребиваване, издадени от страната.

Великобритания е издала най-много разрешителни за престой на граждани на Китай в Европа - общо 100 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още