IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фридрих Мерц, германският Доналд Тръмп

След 20 години пламенен консенсус, ръководен от Меркел, мнозина в Християндемократическия съюз копнеят за по-твърд подход, какъвто той предлага

08:15 | 15.12.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фридрих Мерц. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Фридрих Мерц. Снимка: архив Ройтерс

Боен старец, който говори за ЛГБТ общността и педофилията с една и съща страст, отхвърля разискванията относно пола като загуба на време и който не може да понася Ангела Меркел, едва ли би могъл да получи широко обществено одобрение, пише онлайн изданието Politico.eu.

Това не попречи на Фридрих Мерц да се опита да стане следващият канцлер на Германия. По-голямата изненада е, че той има известен шанс да успее.

Някога изгряваща звезда в Християндемократическия съюз като протеже на консервативния  Волфганг Шойбле, политическите амбиции на Мерц катастрофираха през 2002 г., когато Меркел, тогава вече лидер на партията, го измести, за да поеме контрола над парламентарната група на хиристяндемократите. След това той стартира кариерата си на корпоративен адвокат и прекара последните почти 20 години в бордовете на различни компании.

През цялото това време той остана любимец на дясното крило на християндемократите, които така и не харесаха Меркел. Много консерватори я обвиняват в нарушаване на основните принципи на партията и смятат, че тя стои твърде далеч вляво по въпроси като миграцията и социалната политика. Те твърдят, че политиката на Меркел е отворила фланга отдясно на Християндемократическия съюз, което е позволило възхода на крайнодясната Алтернатива за Германия. Последната се превърна в най-голямата опозиционна партия в страната.

След като Меркел се оттегли като лидер на партията през 2018 г., Мерц - когото по-възрастните германци си спомнят като откровен фискален ястреб и защитник на традиционните ценности, изплува като че ли от нищото в надпреварата да я наследи. Той отрече предположенията, че цели да изравни старите резултати, като настоя, че службата в услуга на обществото е единствената му мотивация.

По това време Германия се бори с последиците от бежанската криза, християндемократите са претърпели поредица от електорални неуспехи, а популярността на Меркел намалява. Мерц успя да се възползва от този раздор и почти успя да победи Анегрет Крамп-Каренбауер, изборът на Меркел за лидер на партията. Само почти обаче. В крайна сметка Крамп-Каренбауер спечели подкрепата да застане начело на Християндемократическия съюз, след като изнесе изключително страстна реч.

След две години, след изненадващото решение на Крамп-Каренбауер да се оттегли от ролята и да се откаже от стремежите си да наследи Меркел като канцлер, Мерц отново се завръща. Този път той се изправя пред новия избор на Меркел за неин наследник - Армин Лашет, премиер на Северен Рейн-Вестфалия, и Норберт Рьотген, председател на комисията по външни отношения на Бундестага.

Делегатите на партията се очаква да изберат един от тримата за нов лидер на Християндемократическия съюз през януари. Победителят ще е предполагаемият нов канцлер на Германия. Ако обаче последните сътресения в партията са някакъв ориентир, наследяването едва ли ще върви гладко.  Това до голяма степен се дължи на Мерц, който, насочвайки вътрешния си Тръмп, намекна, че има заговор, който цели да подкопае кандидатурата му.

Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
За мен той беше американският бай Тошо - не искаше да навреди на Америка, но беше твърде ***, за да знае какво прави и как да постигне, това което иска. Но не може да кажеш, че не беше твърд, започна доста неща, които никой преди него не мислеше да прави дори - търговска война с Китай, стена с Мексико, хората да пият белина. С колко са допринесли за САЩ, е въпросителна, но не беше от най-меките лидери.А като някой, който вдига 120 от лежанка, ако боеко ги вдигне, като хората, му дарявам заплатата си за година напред. Иначе той и барека правеше "100"... на смит машина. А боеко е един от най-меките, всеки който му кажи 2-3 думи на криво и веднага клеква. А в ЕС гласът му дори не се чува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 3 години
значи Боко трябва да е ... кой друг дига 120 от лежанка? Сега по сериозно, Тръмп твърд лидер ли беше ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
E що така го обиждате? Според мен Европа (ЕС) има нужда точно от по-твърди лидери. Меркел беше ок в началото, но последните й години не са от най-силните, да не кажа, че са направо смешни, след изцепката с мигрантите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
dr.5rov
преди 3 години
Даа, явно е, че след 16 годишен застой и в Германия назряват бури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
нощо общо с китеника... колко конкурса е организирал? колко пъти е фалирал? ... зеро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още