IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се насочва към печеливша седмица и исторически месец*

Основните индекси отвъд Океана започват сесията в петък с ръст след паузата за Деня на благодарността вчера

18:28 | 27.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отчитат ръстове в началото на петъчната сесия, в края на силна седмица на фона на намаляващата политическа несигурност и положителните новини относно ваксините срещу коронавируса, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 60,27 пункта до ниво от 29 935,99 пункта. Широкият измерител S&P 500 се извисява с 0,36% и достига равнище от 3643   пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредва с 1,11% до ниво от 12 230,11 пункта.

Индексът Cboe Volatility Index (VIX), който е предпочитаният измерител на страха на Wall Street, падна под 20 пункта за първи път от края на февруари.

Dow, S&P 500 и Nasdaq са нагоре с най-малко 2% за седмицата преди петъчната сесия. По-рано през седмицата Dow достигна исторически връх, като премина границата от 30 хил. пункта за първи път. S&P 500 също затвори на рекорден връх тази седмица, както и Russell 2000.

Компаниите за  търговия на дребно повеждат ръстовете в началото на сесията отвъд Океана, тъй като инвеститорите очакват силни продажби по време на Черния петък. Книжата на Amazon поскъпват с 0,8%, а цената на акциите на Gap се повишава с 0,8%. Shopify напредва с 0,7%, а книжата на Walmart поскъпват с 0,4%.

Нагласите бяха подкрепени и от изявления на президента Доналд Тръмп, който заяви, че ще напусне Белия дом, ако Избирателната колегия гласува за избрания за президент Джо Байдън.

„Със сигурност ще го направя и вие знаете това“, каза Тръмп. Той обаче допълни, че за него ще е трудно да отстъпи, защото „знаем, че имаше огромна измама“. Тръмп не предостави никакви конкретни доказателства за повсеместна изборна измама.

Фондовият пазар в САЩ записва силен ръст през ноември отчасти благодарение на положителни данни от изпитания на ваксини срещу коронавируса.

По-рано този месец Pfizer и BioNTech съобщиха, че ваксината им е ефективна в над 90% от случаите. Moderna също обяви, че лекарството й е високо ефективно при изпитанията.

Данните тласнаха Dow с 12,8% нагоре през ноември и индексът е напът да отбележи най-големия си месечен скок от януари 1987 г. насам. S&P 500 и Nasdaq са се повишили със съответно 11% и 10,8% от началото на месеца. В същото време по-малкият индекс Russell 2000 е напът да запише най-добрия си месец в историята с ръст от близо 20%.

Силните ръстове през ноември бяха ръководени от потиснати акции, тъй като положителните новини за ваксина породиха надежда за силно възстановяване на икономиката.

iShares Russell 1000 Value ETF (IWD) е нагоре с 14,7% този месец. iShares Russell 1000 Growth ETF прибави 9,2% към стойността си през същия период.

„С приближаването към това крайно здравно решение… започваме да наблюдаваме разширяване на пазарните участници и насочването им към по-пострадали сектори в хода на тази пандемия“, коментира Бил Норти, старши инвестиционен директор на американската Банка за управление на богатството. „След като обърнем страницата, това ще позволи натрупаната икономическа дейност да се завърне“, допълни той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 0,855% и 1,589%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е надолу с 0,21% до 91,8 пункта. Еврото поскъпва с 0,28% до 1,195 долара, а паундът поевтинява минимално с 0,01% до 1,335 долара. Спрямо йената щатските пари губят 0,22% от стойността си до 104,02 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се представя смесено в петък, но е напът да запише четвърта поредна седмица на ръстове преди срещата на ОПЕК+ в началото на идната седмица.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за януари поскъпват с 11 цента до 47,91 долара за барел, а по-активният контракт с доставка за февруари прибавя 16 цента до 47,95 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 55 цента до 45,18 долара за барел.

Американските фючърси върху златото остават почти непроменени спрямо сесията в сряда на ниво от 1806,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,30 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още