IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отново връща към дома кораб, който може да строи "Северен поток 2"

САЩ поставиха поредно препятствие пред реализацията на газопровода

19:16 | 27.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руският кораб "Академик Черский", който може да дострои "Северен поток 2" отново е на път към Калининград, показват данните на Marine Traffic. Корабът трябва да пристигне на пристанището на 28 ноември.

Тръбополагащият кораб прекара на пристанището Мукран на германския остров Рюген около един месец. Там се намира базата на проекта "Северен поток 2".

В началото на октомври "Академик Черский" напусна пристанището Мукран, където пребиваваше от май 2020 година, и се отправи към Калининград. На 26 октомври морския съд отново тръгна към Германия, този път придружен от още два кораба - "Умка" и Finval.

Сега "Академик Черский" отново се връща към Калининград на фона на отказа от страна на сертифициращата компания DNV GL да продължи надзора си над проекта.

Пред Bloomberg говорител на норвежката компанията е заявил, че анализите им са показали, че инспекциите на корабите с оборудването за "Северен поток 2" подлежат на санкция от САЩ, Работата на компанията се състои в преглед на документацията и надзор на изпълнението на строителните работи в съответствие със стандартите.

От Nord Stream 2 AG отказват коментар по казуса пред "Комерсант" с мотива, че така ще разкрият търговска информация. Но призовават Европейската комисия и правителствата на държавите в ЕС да защитят европейския бизнес от "незаконни екстериториални санкции".

Според РБК норвежката компания няма да сертифицира само работата на морските съдове, които участват в строежа на "Северен поток 2", заради наложените от САЩ санкции.  Но DNV GL ще продължи да следи дали работата отговаря на стандартите по отношение на самото съоръжение и положените тръби на газопровода.

DNV GL трябва да издаде и сертификата за съответствие след завършването на проекта.

Строителството на "Северен поток 2" спря само 150 километра преди финала му в края на 2019 година. Тогава консорциумът Allseas се изтегли от проекта под угрозата на американските санкции. 

Няколко месеца по-късно Москва изпрати към региона собствения си тръбополагащ кораб "Академик Черский" и на няколко пъти след това водният съд кръстоса между пристанищата Мукран и Калининград.

"Северен поток 2" е проект на руския газов гигант "Газпром" и целта му е да заобиколи Украйна по пътя към Европа. В САЩ обаче виждат съоръжението като заплаха за продажбата на техния втечнен газ и от години търсят начин да блокират строителството, дори и с риск да влошат отношенията си с Германия. 

В "Северен поток 2" акционери са пет европейски компании - ENGIE, OMV, Shell, Uniper и Wintershall Dea.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още