IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P потвърди кредитния рейтинг на България

Агенцията очаква икономиката да се възстанови бързо от здравната криза, но очаква политическа нестабилност след изборите през март 2021 г.

08:25 | 28.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Рейтинговата агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB/A-2 и остави перспективата по него стабилна, съобщава агенцията.

Стабилната перспектива отразява очакванията на агенцията за бързо възстановяване на българската икономика след пандемията, без поява на дисбаланси във външния и финансовия сектор през следващите две години. Това ще позволи бърза фискална консолидация и ще ограничи нарастването на публичния дълг, посочва се в съобщението.

От доклада се вижда, че от S&P са завишили очакванията си очакванията за развитието на българската икономика, тъй като вътрешното търсене е по-устойчиво на въздействието на пандемията, отколкото са били предварителните оценки.

Очакваният спад на БВП за 2020 г. е ревизиран на -4,5% спрямо -6,5%, заложен в прогнозата на S&P от месец май. За 2021 г. се очаква растеж от 4%. Бюджетният дефицит ще остане умерен през настоящата и следващата година, след което се очаква бърза консолидация, съпроводена със значителен приток на европейски средства – според прогнози на агенцията около 30 млрд. евро до 2027 г. За безработицата прогнозата е да остане под 6% средно за 2020 г. в сравнение с 4,2% за 2019 г.

Компанията отбелязва, че през петте години преди пандемията растежът на България е стабилен, като достига средно 3,6% в реално изражение, и това не е придружено от макроикономически дисбаланси.

Агенцията подчертава, че страната ни има фискално пространство, защото благоразумните финансови политики през последните години поддържат нетния държавен дълг под 15% от БВП.

S&P отчита и влиянието на присъединяването на България към валутния механизъм ERM II през юли (т.нар. „чакалня“ за еврозоната) и към банковия съюз на Европейския съюз (ЕС).

В съобщението на агенцията се посочва още, че правителството ще се опита да избегне втора пълна блокада заради коронавируса, каквато наложи през пролетта при ниския брой случаи, и ще прилага повече регионално насочени мерки. Бързият политически отговор на пандемията, както и въведените някои макропруденциални корекции, ще донесе до по-малко свиване на икономиката през 2020 г. в сравнение с други страни в региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа.

S&P подчертава, че външната конкурентоспособност на България е запазена, което позиционира страната за по-нататъшен растеж на износа. Разходите за труд в България остават най-ниските в ЕС въпреки силния ръст на минималната работна заплата в последните години.

В средносрочен план S&P предупреждава, че демографията може да възпрепятства потенциалния растеж, тъй като работната сила продължава да се свива поради остаряването на населението и емиграцията. Агенцията не смята, че върналите се у дома български работници заради пандемията могат да променят това. Тези предизвикателства подчертават необходимостта от продължаване на структурните реформи, например чрез мерки, насочени към несъответствията в предаването и търсенето на умения, подобряването на бизнес средата, стимулирането на ръста на доходите, което ще доведе до забавяне на нетната емиграция.

Такива структурни реформи обаче могат да се окажат предизвикателни в настоящата политическа среда. Правителството избегна предсрочните избори, през март 2021 г. ще се проведе редовен вот. При липса на голяма политическа промяна очакваме новият парламент да отразява настоящия фрагментиран политически пейзаж, което ще превърне формирането в жизнеспособна правителствена коалиция в предизвикателство и може да доведе до продължителни преговори или нови избори, предупреждава агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още