IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-добрите договорни фондове в България за 2020 г.?

От тази година в класирането включваме и ETF-те, създадени от регистрираните в България управляващи дружества

13:07 | 03.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Архив, Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Как се представиха договорните фондове в страната ни и колективните инвестиционни схеми през тази година и кои са най-добрите сред тях? Представяме ви петата годишна класация за най-успешните договорни фондове в България на Investor.bg, която беше представена в рамките на деветото издание на Investor Finance Forum, тази година проведено онлайн. 

От 2019 г. в класацията се включиха български управляващи дружества, които не са членове на БАУД, но предоставят данни за своите продукти. А през 2020 г. решихме да разширим обхвата на класацията, като включихме и ETF-те, създадени от регистрираните в България управляващи дружества. 

Така в класацията на колективните инвестиционни схеми в България през 2020 г. са включени схеми, управлявани от 28 управляващи дружества,  от които 25 дружества, членове на БАУД. 

При изготвянето на класацията са използвани данни за 118 колективни инвестиционни схеми – с осем повече спрямо миналата година. Те са управлявани от 28 управляващи дружества. Според заложените критерии във финалното класиране участват договорните фондове, създадени преди 31.12.2016 г., и с нетни активи над 500 000 лв. през предходните шест месеца - 94 фонда. Те са разделени в 7 категории според рисковия им профил. 

Тексим Консервативен фонд печели в категорията „Фонд на паричните пазари“ с 1,775 точки, а втори остава  Тренд Фонд Консервативен с 1,225 точки. 

В категория „Фонд в облигации“ победителят е ЦКБ Гарант, който победи и преди година. Сега той събира 9,750 точки. На второ място е „ДСК Алтернатива 2“ с 9,025 пункта, а трети е „Елана Фонд Свободни Пари“ с 8,650 пункта. 

След три поредни победи в категорията „Смесен консервативен фонд“ сега „Елана Еврофонд“ отстъпва лидерството на Капман Фикс с 6,900 точки. На второ място остава Елана с 5,450 точки, а трети е „С-Бондс“ с 5,350 точки. 

„ДФ Конкорд Фонд-1 Акции и Облигации“ грабва короната в категорията „Смесен балансиран фонд“ с 23,550 точки, следвана от „ДФ Селект Баланс“ с 21,800 точки, а трети остава „ДФ Престиж“ с 20.525 точки. 

В категорията „Фондовете в акции, Развиващи се пазари“ първото място за трета поредна година е за „Адванс Инвест“ с 8,125 точки, а на второ място остава „СКАЙ нови акции“ със 7,350 точки. Третата позиция е за „Конкорд Фонд-5 ЦИЕ“. 

Колкото до „Фонд в акции Глобален фокус“ миналогодишният победител „Селект Дивидент“ отстъпва лидерството на „Компас Глобъл Трендс“ с 13,625 точки. На второ място е „Обб Глобал Фарм Инвест“ с 13,400 точки, а трети е „Ди Ви Динамик“ с 12,650 точки.

В последната категория „Фонд в акции България“ също имаме нов победител. Сега „Профит“ отстъпва лидерското място на C-Мix с 19,100 пункта. На второ място остава Елана България, а веднага след нея се нарежда „Куест Вижън“. 

Класацията се изготвя съгласно пет основни критерия, които остават непроменени спрямо предходната година. Изборът на критерии е предопределен от желанието на „Инвестор.БГ“ да достигне до продуктите на пазара в страната, които не само са се представили най-добре през последните месеци, но и са отчели сравнително добри резултати през последните 3 календарни години (минимален препоръчителен инвестиционен хоризонт за по-нискорисковите продукти). Критериите са следните:

Доходност от началото на годината (към 31.10.2020) – изборът на дата се предопределя от желанието да се използва представянето на договорните фондове към последния приключил календарен месец преди ежегодната Годишната Конференция на Компанията (ноември). Изчислява се като НСА/дял към 31.10.2020 г. се раздели на НСА/дял към 31.12.2019 г. (съответно последен работен ден на предходната година) по данни на БАУД и УД.

Стандартно отклонение за последната една година (към 31.10.2020), изчислено по методологията на БАУД – стандартното отклонение за изменението на НСА/дял на седмична база за последната една година. Стандартното отклонение е измерител на нивото риск. Отразява колебанието в нетната стойност на активите на един дял, респ. на доходността на един фонд за период от 1 година.

Анюализирана доходност през последните 3 календарни години (към 31.12.2019) – изчислява се на база стойностите на НСА/дял към 31.12.2019 г. (съответно последен работен ден на предходната година) и НСА/дял към 31.12.2016 г. (съответно последен работен ден на предходната година). Анюализирането представлява превръщане на стойност, изчислена за период по-голям от 1 г., в годишна стойност.

Коефициент на Шарп (към 31.12.2019), на база анюализирана доходност през последните 3 календарни години. За безрискова норма на възвращаемост за периода се използва средната стойност на индекса EONIA (ефективен лихвен процент по овърнайт депозити в евро). Индексът се изчислява и обявява ежедневно от Европейската централна банка и стойностите му се публикуват в интернет на адрес: http://www.emmi-benchmarks.eu Стандартното отклонение за 3-годишния период се изчислява по същата методология като стандартното отклонение за последната една година към 31.10.2020 г. 3-гoдишнoтo cтaндapтнo oтĸлoнeниe e изчиcлeнo нa бaзa ceдмичнoтo измeнeниe нa cтoйнocттa нa един дял зa пepиoд oт 3 г. и aнюaлизиpaнo cлeд тoвa. Πo-виcoĸoтo cтaндapтнoтo oтĸлoнeниe пoĸaзвa пo-pиcĸoвo yпpaвлeниe нaфoндa. Коефициентът на Шарп измepвa нивoтo нa възвpaщaeмocт нa вcяĸa дoпълнитeлнa eдиницa пoeт pиcĸ. Πo-виcoĸитe cтoйнocти нa пoĸaзaтeля пoĸaзвaт, чe дoxoднocттa e пocтигнaтa пpи пo-ниcĸи нивa нa pиcĸ.

Такса управление на ДФ към 31.10.2020 г. - използвани са публични данни от Правила, ДКИ, Проспекти на ДФ и/или предоставени данни от участниците в класацията.

Теглата на критериите са определени по същественост. Такса управление е избрана с цел да се покаже колко конкурентен е даден продукт на пазара. Не са използвани пълните разходи на ДФ, защото не разполагаме към момента с информация за всички участници в класацията. Теглото на такса управление в крайното класиране е 10%. Останалите четири критерия са оценени  с еднакви тегла – 22.5%, за да се отрази както представянето от началото на годината, така и резултатите им през последните 3 календарни години. Общият сбор на всички тегла е 100%. Във всяка категория фондовете получават точки на база своето представяне, като броят точки зависи от заетото място. Например – оценяваме 3 фонда. Първото място получава 3 т., второто – 2 т., а третото – 1 т. след това точките в категорията се претеглят с посочените по-горе тегла. Общият максимален резултат е равен на броя фондове, сравнявани в дадена категория. При равен резултат предимство получава фондът, който има по-висока доходност от началото на годината (към 31.10.2020). 

При изготвянето на класацията са използвани данни за 118 колективни инвестиционни схеми, управлявани от 28 управляващи дружества. Поради заложените критерии, във финалното класиране участват договорните фондове, създадени преди 31.12.2016 г., и с нетни активи над 500 000 лв. през предходните шест месеца - 94 фонда, които са разделени съгласно рисковия им профил в 7 категории:

- Краткосрочни фондове в облигации/Фондове на паричен пазар – 2 бр.

- Фондове в облигации – 12 бр.

- Смесени-консервативни фондове – 9 бр.

- Смесени-балансирани фондове – 28 бр.

- Фондове в акции – Развиващи се пазари – 20 бр.

- Фондове в акции – Глобален фокус – 22 бр.

- Фондове в акции – България – 25 бр.

Разделението е на база критериите на БАУД, по данни на БАУД и участниците в класацията. Фондове в акции, като най-рисков тип фондове, са разпределени в 3 допълнителни категории на база географски принцип. 

Класацията от миналата година вижте тук, таз за 2018 гможе да откриете тук, а от 2017 г. - вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Frosty
преди 3 години
Какви са тези нeдokлаmeнu фондове на върха в класацията, бе малоyмнuци??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
LuckyYou
преди 3 години
Какви са тия точки, вие нямате нищо общо с реалността!!!!!!!!!!! Напишете кой фонд каква доходност има при какъв риск ( и каква са таксите за използване на фонда) , какви са тия точки?!?!?!?!!?!?!??! Ще продължите да бъдете посредствени и смешни, престанете с глупостите, да не кажа идиотщините!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още