IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Балабанов: Няма да има КПП-та като евентуална ограничителна мярка

Трябва да има детски градини и за полицаите, призова по bTV заместник-министърът на вътрешните работи

10:07 | 30.11.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Няма да бъдат необходими КПП-та като евентуална ограничителна мярка, ако тези в момента не подействат. Това увери от ефира на bTV заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. Той съобщи, че 3265 полицаи са заразени с коронавирус. „От тях оздравели са 1630 души, а 13 са починали“, уточни той. „Мерките в момента са достатъчно добри и балансирани от гледна точка на това да се запази живота и здравето на хората, а и да се даде въздух на икономиката да работи. Според него след две седмици мерките се очаква да дадат добър резултат.

Той обаче подчерта, че трябва да има детски градини и за полицаите. Те работят във връзка с протестите, с COVID-кризата. „Опасно е, както е опасно за медиците.  Ние сме ги екипирали с най-сигурните средства. Полицията денонощно извърша проверки дали се спазват мерките срещу коронавируса“, каза той. 

По думите му на първо място полицията строго следи карантинираните лица, помага и с разнасянето на уведомленията на РЗИ. „Продължава като практика и бусове на полицията да обикалят като линейки. Нашите радиостанции са настроени на тези на Спешна помощ и непрекъснато си комуникират“, каза още заместник-вътрешният министър.

По отношение на заплатите на полицаите според него увеличението с 15% е максимумът, който може да се даде.

„Служителите на реда работиха под напрежение, бяха подложени на нечувана вербална и физическа атака. Това доста ги изнерви. Те не протестират за пари, а за да запазят честта и достойнството си.  И 15 и 30 процента не могат да покрият риска. Надавам се, както обеща премиерът - няма по-добре от него кой да познава системата - той иска да увеличи с 15% заплатите на полицаите. Това е максимумът, който може да се даде. Явно е, че няма средства за по-голямо увеличение. След Нова година един начинаещ полицай ще получава 1116 лв. плюс извънреден труд, пари за храна и други добавки“, каза още Балабанов.

Според него от 2017 г. досега полицейската заплата се е увеличила с 67%. Всяка година се вдигат с 10%, а сега с 15%, което не е малко. По думите му не е време за протести, а за борба с пандемията.

Преговорите между синдикатите и управляващите за възнагражденията в структурите на МВР продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
s3
преди 3 години
Ще има КПП-та, но чак когато дойдат празниците, за да може да не се пречи на производствения процес. Очаквайте ги около 15-ти Декември и така до Йордановден. Не сте ли разбрали, че в БГ-то живота не значи нищо и всичко се прави в имаето и интереса на бизнеса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
То и ново затваряне на държавата нямаше да има, а какво стана?Щом ни уверяват, че КПП-та няма да има значи със сигурност ни ги готвят още от сега, но разиграват поредния цирк с цел "успокоение"...То и задължителна ваксина няма да има, на пролетта ще са други нещата със сигурност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още