IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка предупреди за риск от балон на жилищния пазар

Отпуснатите ипотечни кредити от банките в Русия през деветмесечието на тази година са нараснали с 37,6% на годишна база.

13:55 | 30.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Пазарът на недвижими имоти в Русия процъфтява, стимулиран от рекордно ниските лихви и субсидираната от държавата ипотечна програма. Това накара централната банка да обсъди край на мерките за подкрепа заради COVID-19, за да предотврати жилищен балон, сочат данни и анализи, цитирани от Ройтерс.

Търсенето на различни жилищни варианти нарасна на фона на наложените през пролетта блокади, а слабата рубла увеличава производствените разходи и всичко това в комбинация тласка цените нагоре.

А в момент, когато лихвите по депозитите са на рекордно дъно, руснаците се обръщат към имотния пазар като инвестиционна възможност. Банките са издали ипотечни кредити на стойност 2,7 трлн. рубли (35,7 млрд. долара) през първите девет месеца на тази година, което е ръст с 37,6% спрямо същия период на 2019 г., сочат данни на централната банка.

Субсидии за ипотечните кредити бяха въведени, за да инжектират известен живот в изпитващата затруднения руска икономика, която понесе двоен удар от глобалната пандемия и срива на цените на петрола. Това тласна рублата до четиригодишно дъно и накара централната банка да снижи лихвите до рекордно дъно от 4,25%, но най-големите предприемачи в страната намериха начин да излязат на печалба.

И трите най-големи компании за жилищно строителство – ПИК, ЛСР и Еталон, обявиха ръст на приходите от продажби тази година. Анализатори от VTB Capital считат, че играчите на масовия пазар са в най-добри позиции да се възползват и вече са успели да повишат цените със 17% на годишна база.

„На фона на намаляващите лихви по депозитите инвестициите в недвижими имоти отново стават привлекателни. Може да се каже, че търсенето на недвижими имоти на първокласния пазар процъфтява“, казва анализаторът от Moody’s Михаил Шипилов.

Балон в Москва

Субсидирането на ипотечни кредити дава на повече кредитополучатели достъп до средства, но също така тласна цените нагоре, особено в Москва и околностите й, с около 16%, каза миналата седмица заместник-гуверньорът на Руската централна банка Олга Полякова. „Това е значително и почти неутрализира печалбата, която извлякохме от субсидирането на ипотечните кредити“, допълни тя.

Повишаването на цените е просто адаптиране към ръста на разходите за строителни материали заради отслабването на рублата, смята Владислав Преображенски, изпълнителен директор на Московския клуб на инвеститорите.

Финансовият министър Антон Силуанов съобщи, че програмата за подкрепа от държавата на ипотечните кредити може да бъде удължена след 1 юли 2021 г., като според министерството ходът ще позволи допълнителни 354 хил. заема на стойност 1,1 трлн. рубли.

Ксения Юдаева, първи заместник-гуверньор на централната банка, призова миналата седмица за край на програмата до 1 юли 2021 г., както е по план, за да се предотврати балон на фона на ръста на цените на имотите, който надминава значително целта за инфлация от 4%.

Шипилов твърди, че има потенциал за ръст на цените с още 5%-6% до средата на 2021 г., преди да се изчерпа търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още