IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на "Северен поток 2" може да бъде подновено до дни?

Говорител на Nord Stream 2 AG потвърди намеренията на компанията да възобнови строителството на газопровода, като това може да стане между 5 и 31 декември

14:06 | 30.11.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Полагане на тръби по дъното на Балтийско море. Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Полагане на тръби по дъното на Балтийско море. Снимка: "Газпром"

Проектната компания Nord Stream 2 AG има намерение да възобнови строителството на "Северен поток 2", става ясно от съобщение на пристанищните власти в германския град Щралзунд, цитирано от S&P Platt. От него става ясно, че полагането на тръбите ще продължи с кораб с котвено позициониране.

На този етап не е ясно кой кораб ще дострои газопровода.

През декември 2019 година строителството беше спряно след наложени санкции от САЩ. След това Москва търси воден съд, който да може да положи оставащите около 150 километра тръби от трасето.

В региона от месеци кръстосва "Академик Черский", който е със система за динамично позициониране (без котва).

За последно корабът, който плава под руски флаг,  тръгна от пристанището Мукран на о. Рюген на 26 ноември и на 28 ноември се очакваше да пристигне в Калининград. Данните на Marine Traffic в момента показват, че корабът се намира на рейд край Калининград и е в режим на ограничена маневреност.

Към региона обаче се придвижват други два руски кораба "Умка" и "Финвал".

Говорител на Nord Stream 2 AG е потвърдил пред РБК намеренията на компанията да възобнови строителството на газопровода. Очакванията са това да стане в периода между 5 декември и 31 декември.

Строителството на "Северен поток 2" започна през 2018 година и до края на миналата година изцяло бяха завършени участъците в акваторията на Русия, Финландия и Швеция. Остава отсечката от 120 километра в териториалните води на Дания и около 30 километра от трасето на Германия. Общата дължина на газопровода е 1230 километра.

В края на миналата година работата спря след наложени от САЩ санкции срещу строителството на газопровода. Заради строителя Allseas се изтегли от проекта. През миналата седмица норвежката сертификационна компания DNV GL също съобщи, че спира работа по газопровода заради очаквани санкции от Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 3 години
Отново кремълска пропаганда. Строителството на СП-2 може да продължи наистина, но.... Както винаги има едно но, съгласно което това ще се случи само за частта, която е в немски териториални(или икономически) води. Трасето е с дължина 2.6 километра. За останалите 150-160 км в датска икономическа зона, ще се чака пристигането на Годо - нямат сертифицирани и застраховани според датските изисквания съдове. Мисля че няма и да имат, но това е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
импа ще иде да заваря с оксижена ако трябва , доброволно ! ... бадива няма да остане ... само да нацелят тръбите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още