IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите във Венецуела могат да засилят позициите на умерените опозиционни партии

Парламентарните избори в страната, определяни като фарс от опозицията, могат да подготвят почвата за осезаема промяна в политиката на Венецуела, смятат анализатори

19:30 | 30.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Carlos Becerra/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Венецуелците ще гласуват в неделя (6 декември) на парламентарни избори, на които мнозина очакват единствената контролирана от опозицията властова институция да мине в ръцете на Единната социалистическа партия на Венецуела на президента Николас Мадуро.

Макар и критици да виждат в подобен изход задълбочаване на една от най-тежките политически и икономически кризи в най-новата история на региона, според някои анализатори изборите може да способстват за появата на умерена парламентарна опозиция и успокояване на острото политическо противопоставяне във Венецуела, пише БТА.

Около 30 опозиционни политически сили възнамеряват да бойкотират изборите, които според тях ще бъдат манипулирани, което подготвя почвата за превземане на Националното събрание от правителството.

Бойкотът се оглавява от опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който започна битка за властта с Мадуро, малко след като беше избран за председател на парламента през януари 2019 г., и когото десетки страни признаха за временен президент на Венецуела. 

Опозиционните партии, които ще участват в изборите, включват по-малки и наскоро създадени формации, както и две партии, чиято надеждност се поставя под съмнение, след като контролираният от правителството Върховен съд смени ръководството им, каза пред ДПА политологът Рикардо Сукре.

При управлението на Мадуро, който спечели втори мандат на изборите през 2018 г., разкритикувани от мнозина като недемократични, се стигна до икономически крах - включително хиперинфлация, остър недостиг на стоки и спад в добива на нефт - което накара около 5 милиона венецуелци да избягат в чужбина.

"Животът е тежък. Има опашки за гориво, спирания на водата, електричеството и газа. Много от хората в по-бедните квартали готвят на дърва", каза Сукре, който работи в Централния венецуелски университет.

Същевременно Мадуро предприе репресивни мерки срещу опозицията, като следователи на ООН обвиняват правителството в грубо погазване на правата на човека, включително хиляди убийства, извършени от силите за сигурност.

Над 20 милиона венецуелци имат правото да изберат 277-те депутати в еднокамарния парламент, които ще бъдат със 110 повече в сравнение с броя на досегашния състав на Националното събрание.

"Това ще бъде изборен процес, в който на практика правителството ще участва само, с опозиция, която по същество не оспорва статута му", каза на събитие на неправителствената правозащитна организация "Провеа" Хосе Виртуосо, ректорът на венецуелския Католически университет "Андрес Бельо".

Други анализатори не са съгласни.

Присъствието на поне някои опозиционни партии в парламента значи, че той няма автоматично да се превърне в просто изразител на волята на правителството, каза Сукре.

"Националното събрание ще бъде по-слабо" без бойкотиращите партии, но "все пак в него ще има различни гледни точки", добави той.

Хесус Сегиас, венецуелският президент на латиноамериканската компания за социологически проучвания "Датинкорп", която прави изследвания на общественото мнение в страната, смята, че правителството дори може да позволи на умерената опозиция да спечели изборите, за да покаже на международната общност, че те са били прозрачни.

Подобен резултат ще дискредитира твърденията на Гуайдо за измами и "ще бъде пълен триумф за Мадуро", каза Сегиас пред ДПА.

Крехкото единство на оглавяваната от Гуайдо опозиция междувременно започна да се пропуква в навечерието на изборите, когато два пъти кандидатиралият се за президент Енрике Каприлес наруши политическата дисциплина и призова опозицията да участва в изборите.

Отстъпките му към правителството дадоха известен резултат, като Мадуро освободи или прекрати делата срещу над 100 политически опоненти.

Впоследствие Каприлес оттегли подкрепата си за изборите, но тази проява на инакомислие така или иначе вече беше отслабила позициите на Гуайдо, който сега се очаква да загуби и председателското място в Националното събрание, което от януари му се оспорва от приближения до Мадуро Луис Пара.

"Положението на Гуайдо доста се влоши" след конфронтационната му стратегия срещу Мадуро - включително неуспешен опит за бунт в армията през 2019 г., провалено внезапно нападение на наемници през май и напразната надежда за американска военна интервенция - не доведе до падане на Мадуро, заяви Сегиас. 

Правителството междувременно предприе действия да спомогне за успеха си на изборите, като Върховният съд назначи отстъпчиво ръководство на избирателната комисия. 

Националното събрание беше изместено от проправителственото Конституционно събрание, което Мадуро създаде през 2017 г. и чийто мандат изтича през декември тази година.

Гуайдо свика референдум, който ще се състои от 5 до 12 декември, за да измери подкрепата, с която разполага, като въпросите на него ще бъдат дали избирателите подкрепят "узурпацията" на властта от Мадуро и изборите.

Но този негов опит "за получаване на кредит на доверие" може да не предизвика особен интерес след изборите, каза Сукре.

ЕС отказа да изпрати наблюдатели на изборите, а САЩ вече отказаха да ги приемат за демократични.

Но Сегиас смята, че много от чуждите правителства губят вяра в Гуайдо, а международната общност може в крайна сметка да признае умерената парламентарна опозиция за най-важната.

Макар и критици да виждат в тези избори единствено задълбочаване на икономическите неволи на Венецуела при управлението на Мадуро и в условията на американски санкции, според Сукре и Сегиас те могат да съдействат за диалог и намиране на решение на кризата.

"Ако правителството се съгласи да играе по-малко авторитарна игра и да дебатира законите в Националното събрание, това може да има помирителен ефект", каза Сукре.

Изборите ще се състоят в условията на растящи числа за разпространението на коронавируса и противоепидемични мерки.

Те бяха предшествани от десетки протести с искания за по-добри битови услуги и по-големи политически свободи.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още