IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващото голямо изпитание за биткойна е цената от 20 хил. долара

Във вторник валутата се търгува при цена от 19 745,89 долара, което е повишение от 6,6%

13:33 | 01.12.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Getty</p>

Снимка: Getty

Възстановяването на биткойна от разпродажбите през миналата седмица разпалва все по-активно спекулациите, че криптовалутата може да премине съвсем скоро прага от 20 000 долара за първи път.

Биткойнът се търгува близо до абсолютния си рекорд от 19 857,03 долара, достигнат в понеделник, поскъпвайки с 15%, след като се възстанови от едно от най-тежките си поевтинявания на 26 ноември, посочва Bloomberg.

Във вторник, минути преди 12:30 ч. българско време, валутата се търгува при цена от 19 745,89 долара, което е повишение от 6,6%, показват данни на CoinDesk. Ръстовете се простират и до другите криптовалути: етерът поскъпва с близо 8% до 623,64 долара, рипълът – с 9,6% до 0,674886 долара, а лайткойнът – с 16,1% до 90,79 долара.

„Би трябвало да минем 20 000 долара тази седмица, целите са някъде около 20-25 хил. долара“, посочва Виджай Айар, ръководител на звеното за бизнес развитие на криптоборсата Luno в Сингапур.

Но след поредния рекорд Айар очаква спад в цената от 30%, тъй като биткойнът има тенденцията да разпалва бичите настроения и след това да поевтинява.

Според привържениците на дигиталната валута разширяването на инвеститорската база показва, че най-голямата по капитализация криптовалута съзрява. За критиците обаче тазгодишното рали от 170% е поредният балон, въпреки твърденията, че дигиталната валута все повече се използва за диверсифициране на портфолиа и за отнемане на парични потоци от златото.

Според анализатори от JPMorgan Chase & Co. от фондовете, обезпечени със злато, са излезли 93 тона от ценния метал на стойност около 5 млрд. долара от 6 ноември насам. В същото време фондът Grayscale Bitcoin Trust - предпочитан инструмент за институционални инвеститори, се е удвоил в доларово изражение от началото на август, посочва Bloomberg TV Bulgaria в материал.

Понастоящем пазарната капитализация на биткойн е само 3,1% от размера на златото, според Джеймс Бътърфил, инвестиционен стратег в CoinShares. Ако това се увеличи до 5%, това би означавало цена от 31 300 долара в сравнение с около 19 000 долара в момента, изчислява той.

„Биткойнът се утвърждава като надежден пазител на стойност“, каза Бътърфил. По думите му криптовалутата е особено привлекателна по време на безпрецедентна разхлабена парична политика. Поради тези причини инвеститорите естествено го сравняват със златото.

Поскъпването на биткойна до нови рекордни нива тази седмица „е вероятно да е в резултат на присъединяването на водещи институционални инвеститори“, смята Гунар Джаерв, главен оперативен директор на First Digital Trust в Хонконг.

Стратези на JPMorgan Chase & Co. посочиха в коментар от 27 ноември, че инвестициите към и от Grayscale Bitcoin Trust – фонд, който инвестира във и проследява цената на дигиталната валута – са сред ключовите фактори за ценовите прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
къде е емпатията в цялата работа? обърквам се..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Не е лесно да си *** :) Нали ако следваме твоята логика то те ще имат по малко клиенти и на всикчкото отгоре по бедни. Целта на капитализма винаги е била и ще си остане профит. Проумей го и забрави всякакви глупави теории на конспирацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
закъснял си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
фиг.1
преди 3 години
Биткойнът достигна предишния си максимум, с което доказа, че не е пирамида, а съвсем реален актив. "Бaлъцитe", които губят пари явно не разбират как работи нерегулирания пазар. Само за тях подчертавам, че не препоръчвам покупка на тази цена. И моля, не ми отговаряйте на коментара. Нямам какво повече да кажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
melon
преди 3 години
До ден днешен не виждам и половин грам причина да се купува това нещо. Хитроумно е, ама ми се вижда много странно да се гледа на това, като на инвестиция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
така е и в живота. "Pump", pump, pump и после "Dump", ако не си dumb де..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Биткойна е класическа Pump & Dump пирамида, при която първо се пускат платени публикации за очакван растеж, за да се привлекат балъци и после като свършат балъците тези на върха продават част от своя биткойн предизвиквайки срив и пак всички отново се повтаря - т.е стригане нонстоп...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Sandy
преди 3 години
Между другото: Предвидих 1 година по рано, че долара ще започне да се срива. ФЕД задържаха изкуствено падението с 6 месеца, но в крайна сметка се случи. Предвидих дефолт в БГ в края на тази годината. Задържаха го с десетки изтеглени кредити.. но ще се случи. Не съм феномен, не съм Бог, за да предвиждам и знам всичко, на знам доста и това ми дава предимство. Края на световната икономика иде, точно затова създадоха виртуалният вирус КОВИД, за да я забави, но забележете - контролирано. След като илюминатите са решили да намалят населението на майката Земя, няма да има нужда от толкова произведена храна, автомобили, самолети, круизни кораби, бяла и черна техника, дрехи и прочие. Умъртвяването на няколко милиарда трябва да стане синхронизирано с намаляване оборотите на икономиката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
cyclop
преди 3 години
Когато почнат да илюстрират статиите за златото със криптовериги - ще се замисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Sandy
преди 3 години
При биткойна циклите са по на често, отколкото кредитни, имотни балони и прочие. Приликата, обаче е същата - баламите губят парите си, които отиват при тарикатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още