IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът в производствената активност в еврозоната се забави през ноември

Междувременно британските фабрики записаха най-бързия си растеж от почти три години

14:17 | 01.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През миналия месец растежът в производствената активност в еврозоната се забавя, тъй като подновените мерки за справяне с коронавируса удариха търсенето, показва проучване, според което Германия остава движещата сила зад възстановяването на производството в блока, съобщава Ройтерс.

PMI индексът на IHS Markit за производствения сектор се понижава до 53,8 пункта през ноември от 54,8 пункта през октомври, но въпреки спада остава на по-високо ниво от прогнозираните 53,6 пункта. Стойност над 50 пункта показва растеж.

PMI PMI

„Въпреки че темпът на разширяване се отдалечи от 32-месечния максимум, достигнат през октомври, на фона на нови мерки за блокиране, продължителното разширяване трябва да помогне за смекчаване на икономическия удар от ограниченията на COVID-19, които силно засегнаха сектора на услугите“, коментира Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.

„Следователно проучването добавя нови доказателства, че през последното тримесечие регионът ще избегне спада, който регистрира през второто тримесечие“, показват данните на IHS Markit.

Тъй като по-голямата част от Европа се бори с новите случаи на вируса,  еврозоната е на път към първата си двойна рецесия от близо десетилетие, според социологическо проучване на Ройтерс от миналия месец.

PMI показа, че търсенето се свива и фабриките отново намаляват броя на служителите миналия месец, но оптимизмът се подобри на фона на напредъка в разработването на ваксини срещу COVID-19. Индексът на бъдещото производство се повиши до 64,8 пункта от 62,7, до най-високото си ниво от март 2018 г.

Междувременно британските фабрики записаха най-бързия си растеж от почти три години миналия месец преди новите митнически правила след Brexit да влязат в сила на 1 януари.

Общият PMI индекс на IHS Markit в страната се повиши до 55,6 пункта през ноември от 53,7 пункта през октомври, най-високото му ниво от декември 2017 г.

PMI PMI

„Предстоящият край на преходния период за Brexit доведе до повишаване на нивата на закупуване на суровини, складиране на суровини и по-силни печалби в износа, тъй като клиентите, базирани в ЕС, изпращаха поръчки“, коментираха от IHS Markit.

Великобритания и ЕС до този момент не са постигнали споразумение за сделка за разрешаване на безмитна търговия от 1 януари и дори при наличие на такава много износители се страхуват от продължителни закъснения на пристанищата поради новите митнически изисквания.

„Следователно дали повишаването на производството може да се запази и през новата година, е силно несигурно, особено след като временните ускорения заради Brexit отслабнат“, коментира директорът на IHS Markit Роб Добсън.

През ноември се наблюдава най-големият ръст на покупки на суровини от март 2019 г., най-големият ръст на поръчките за износ от януари 2018 г. и най-силният тласък на оптимизма от 2014 г. насам.

Фабричната продукция, която е само един компонент от общия PMI, също се ускори. Но този показател записа по-бавен растеж, отколкото през лятото, тъй като втората вълна от случаи на COVID намали търсенето на някои потребителски стоки.

Последните официални данни показват, че фабричната продукция през септември е била с почти 8% по-ниска в сравнение с година по-рано, подобно на останалата част от икономиката.

Производството също все още е засегнато от сериозна загуба на работни места, като PMI показва, че фабриките намаляват броя на персонала за десети пореден месец, най-дългият спад от рецесията в периода 2008-2009 г. след световната финансова криза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още