IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания инвестира 4,3 млрд. евро в 5G мрежата си до 2025 г.

Очаква се бизнесът също да направи големи инвестиции в новото поколение мрежови технологии

23:00 | 01.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Испания ще инвестира 4,3 млрд. евро до 2025 г. във въвеждането на следващото поколение 5G телекомуникационна технология и разширяване на покритието, обяви правителството, цитирано от Ройтерс.

Общо 883 млн. евро вече са предвидени в бюджета за следващата година, който парламентът се очаква да приеме в следващите седмици, като включва инвестиции за разширяване на покритието извън големите градове.

„Целта е всеки, независимо къде живее, да се радва на предимствата на този напредък в свързаността съгласно план, който е особено важен за селските райони на Испания“, коментира правителственият говорител Мария Хесус Монтеро след седмичното заседание на кабинета.

Освен това Испания очаква компании да инвестират около 24 млрд. евро в 5G технологии в страната до 2025 г., уточнява тя.

Телекомите по целия свят пускат мрежи, които могат да предложат изключителни бързи скорости за сваляне и потенциално свързване на милиарди устройства, които да се ползват в домове, офиси, заводи и градове.

Пускането на 5G мрежата в Испания ще изисква 6 млрд. долара инвестиция в инфраструктура, обяви миналата седмица ръководителят на испанския бизнес на Telefonica.

Асоциацията на телекомите GSMA изчисли, че операторите в глобален мащаб ще похарчат 78% от прогнозираните 1,14 трлн. долара капиталови разходи през следващите пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още