IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HPE е поредният технологичен гигант, който напуска Силициевата долина

Компанията прехвърля централата си в Хюстън, Тексас

10:32 | 02.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bridget Bennett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

Hewlett Packard Enterprise е поредната технологична компания, която насочва фокуса си извън Силициевата долина и обяви, че ще премести централата си от Сан Хосе, Калифорния, в Хюстън, Тексас, пише CNBC.

“Най-големият център за заетост в САЩ на HPE, Хюстън, е привлекателен пазар за привличане на разнообразие от кадри и запазването им в бъдеще, а в момента компанията изгражда най-модерния си нов кампус там“, обяви компанията в отчета си за четвъртото тримесечие. Не е ясно колко служители ще засегне преместването, въпреки че компанията посочи, че не са планирани съкращения заради прехвърлянето.

HPE ще запази кампуса си в Сан Хосе и ще консолидира част от локациите си в Залива, обяви тя.

За четвъртото си тримесечие компанията отчете 7,21 млрд. долара приходи спрямо очаквани 6,88 млрд. долара според консенсусната прогноза на Refinitiv.

Коригираната печалба на акция е 0,37 долара, при 0,34 долара прогноза.

Освен това HPE повиши прогнозата си за фискалната 2021 г. Цената на акциите остана почти без промяна по време на следборсовата търговия.

Коронавирусната пандемия стана оправдание на много технологични компании и известни фигури от Силициевата долина да напуснат Калифорния. След като не е особено необходимо да се посещава офис всеки ден, мнозина поставят под въпрос високите разходи за живот и данъците в щата предвид по-голямата тенденция за работа от дистанция.

Но ходът на HPE в частност е забележителен, защото Hewlett-Packard беше една от първите истории на успеха в Силициевата долина. Компанията е основана през 1939 г. от партньорите Бил Хюлет и Дейв Пакард в гараж в Пало Алто. През 2015 г. тя се раздели на HPE и хардуерния производител HP Inc., който засега не дава признаци да се мести.

Компанията за софтуер за анализи Palantir Technologies обаче по-рано тази година премести централата си в Денвър, Колорадо, от Пало Алто, Калифорния.

Главният изпълнителен директор на Dropbox Дрю Хюстън се твърди, че също е решил да премести бизнеса си в Остин. През октомври Dropbox заяви, че ще спре да кара служителите си да ходят в офиса, а вместо това ще направи работата от дистанция стандартна практика. За служителите, на които се налага да се срещат и да работят заедно, компанията създава „Dropbox Studios” в Сан Франциско, Сиатъл, Остин и Дъблин, когато това е безопасно да се направи.

Същевременно някои компании позволяват на служителите си по-голяма гъвкавост откъде да работят, но запазват офис пространствата си.

Twitter и Square позволиха на служителите си да работят от домовете си „завинаги“, а Microsoft каза, че служителите ѝ ще имат по-голяма гъвкавост да работят от вкъщи. През май главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг прогнозира, че 50% от персоналът ще работи дистанционно в следващото десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още