IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на служителите в офиса отслабва и това е проблем за градовете в САЩ

Към 18 ноември близо една четвърт от служителите отвъд Океана са се върнали на работното си място

13:47 | 02.12.20 г. 2
<p>
	Офис пазарът в Сан Франциско изпитва затруднения заради силната си зависимост от технологичните компании.&nbsp;<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Офис пазарът в Сан Франциско изпитва затруднения заради силната си зависимост от технологичните компании. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американските служители започнаха да се връщат в офиса в по-голям брой след Деня на труда, но сега темпът се забавя и нанася още един удар на надеждите за възстановяване на икономиката в много градове, пише Wall Street Journal.

Ръстът на заразените с COVID-19 през последно време в страната накара по-голям брой американци да възобновят работата от вкъщи след известно ускоряване на инерцията за завръщане на работното място, казват имотни анализатори. Етаж след етаж празни офис пространства създават големи притеснения на собствениците на имоти и на компаниите, които са инвестирали милиони долари в приспособяването на плановете на сградите и създаването на здравни правила, за да се чувстват служителите комфортно в споделена локация.

Близо една четвърт от служителите са се върнали на работа към 18 ноември, сочат данни на Kastle Systems, компания в сферата на сигурността, която наблюдава картите за достъп в над 2500 офис сгради в десет от най-големите американски градове.

Това е доста повече спрямо дъното през април под 15%, когато в офисите си бяха предимно служители по поддръжката на сградите и служители, изпълняващи основна дейност. Завърналите се служители в офисите нараснаха стабилно през лятото и началото на есента, но броят им престана да се увеличава след достигането до връхна точна от 27% в средата на октомври, сочат данните на Kastle. Миналата седмица темпът е намалял още по-рязко от предходните седмици, но това вероятно се дължи на Деня на благодарността.

„Има огромни насрещни ветрове срещу ръководителите на компании да накарат категорично служителите си да се върнат на работа“, коментира Дъглас Линд, президент на големия собственик на офис сгради Boston Properties.

Въпреки успеха на работата от вкъщи в редица компании много работодатели предпочитат повече служители да се върнат в офиса, където могат да си сътрудничат по-лесно. Вместо това компаниите удължават политиките си за работа от вкъщи и през следващата година в момент, когато броят на заразените достига нови висини. Малкият брой служители на бюрата им задълбочава проблемите на градовете, свикнали с живота в офиса. Населението на гадовете намалява, тъй като работещите от вкъщи хора се насочват към предградията или други не толкова гъсто населени локации, където могат да намерят повече жилищни площи за по-малко пари.

Наемите на апартаменти в центъра на Сан Франциско са намалели с 20% спрямо връхната им точка през март, тъй като местните жители напускат, сочат данни на CoStar Group. Системите за градски транспорт в градове като Ню Йорк, Сан Франциско, Бостън и Вашингтон губят приходи за милиарди долара в месеците, в които служителите предпочитат работа от разстояние.

Много ресторанти, магазини и услуги, които обслужват работещите хора, едва свързват двата края или се отказват. Пол Маклафлин, управляващ партньор в Oceana в Манхатън, казва, че през това време на годината ресторантите, сервиращи морски дарове, обикновено са препълнени с партита, работни обяди и туристи, които пристигат, за да видят коледната елха в близкия Rockefeller Center. Тази година бизнесът е намалял с 85%-90% спрямо обичайните си нива, казва той.

Дори някои от първите компании, които върнаха служителите си на работното място, сега обмислят да минат отново на работа от разстояние и разговори в Zoom.

Около три четвърти от 25-те служители в компанията за роботика OhmniLabs в Сан Хосе, щата Калифорния, са се върнали на работа тази есен. Но след ръста на заразените компанията променила политиката си за всички с изключение на служителите, заети директно в производството на роботите.

„Занапред ще продължим да насърчаваме хората да работят от разстояние. Нека просто приемем това като новото нормално“, казва Тъч Ву, главен изпълнителен директор на компанията.

Мнозина в имотната индустрия сега смятат, че завръщане в офиса в голям брой вероятно няма да се случи през голяма част от идната година, тъй като федералните и местните власти призовават за предпазливост. Центърът за контрол и превенция на заболяванията и други държавни ръководители посъветваха американците да си останат у дома за Деня на благодарността, а държавните училища в Ню Йорк отново бяха частично затворени.

„Хората се връщат бавно към офиса като основно работно място, защото местните власти ги насърчават силно да работят от разстояние, ако това изобщо е възможно“, казва Линд.

Офисите отдавна са ключова инвестиция за големи имотни фондове благодарение на стабилните и надеждни приходи, които носят. Но цените намаляват рязко, тъй като все повече наематели пускат площи за преотдаване на пазара или искат намаляване на наемите от собствениците на имоти, когато наемните им договори изтичат.

Търсенето от наемателите на нови офис площи се срива на горещи някога пазари. В Сан Франциско търсенето през октомври е било на равнище от едва 13% спрямо януари 2018 г., сочи индексът VTS Office Demand.

Лошите кредити също нарастват. Към началото на ноември 2,3% от ипотечните кредити за офис площи, превърнати в секюритизирани кредити за бизнес имоти, са с просрочие над 30 дни, което е ръст спрямо 1,7% през февруари, показват данни на компанията Trepp.

Районът на Сан Франциско изостава от останалите градове в САЩ с 13,4% завърнали се служители в офиса към 18 ноември, сочат данните на Kastle. Това отчасти се дължи на силната зависимост на града от технологични компании, които още преди връхлитането на пандемията позволиха на служителите си да работят от разстояние.

В района на Ню Йорк едва 15,9% от служителите са се върнали в офиса. Зависимостта на Ню Йорк от масовия транспорт и притесненията, че коронавирусът може да се разпространява в метрото, автобуси и влакове, кара много хора да работят от дома си.

На другия полюс 40,3% от служителите в района на Далас-Форт Уърт са се върнали в офисите си, показват данните на Kastle. Тексас се възползва от хубавото време, придвижването с кола и култура, която е по-устойчива на затваряния от други щати като Ню Йорк и Калифорния.

Ресторанти и барове и бизнес квартали спазват мерките за социално дистанциране, но все пак са оживени в обедно време, казва Майк МакДоналд, вицепрезидент на консултантската компания Cushman & Wakefield. Неговата компания представляваше J.P. Morgan Asset Management тази зима, когато тя се съгласи да продаде 20-етажна офис сграда в Далас на CBRE Global Investors.

„Когато инвеститорите идват от Ню Йорк и Сан Франциско, те казват: Уау, това е изненадващо, различно преживяване в сравнение с преживяването у дома“, казва МакДоналд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
след т.5 разбрах, че се шегуваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
lyusien
преди 3 години
По вече от 30 % от служителите никога по вече няма да се върнат в офисите Въобще офисите ще придобият съвсем друг вид Около 70 % от служителите ще работят от къщи и само в края на месеца и тримесечията ще се връщат за кратко в офисите на компанията за да потдържат общуване със собствениците началниците и колегите си Въобще след приключване на пандемията светът ще придобие нов лик : 1. Работа от къщи 2 . Електронна търговия + Електрически автомобили 4. ВЕИ та -соларни и вятърни паркове умни мрежи базисни газови и атомни централи 5.Четиридневна работна седмица Нарастване на свободното време и бум на туризма 6 Нарастване продължителността на живота и справяне с памдемиите и тежките болести като рак диабет шизофрения и алкохолизъм 7 Роботи и роботизирани линии 8. Един по щастлив свят И всеки които може да прогнозира бъдещето ще бъде богат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още