IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mazda подготвя хибрид на архитектурата на Toyota Yaris

Прибавянето на хибриден модел към портфолиото ще помогне на концерна да отговори на по-строгите цели за ограничаване на емисиите на въглероден диоксид на ЕС

13:33 | 02.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kyle Grillot/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp ще започне да произвежда за Mazda малък, напълно хибриден автомобил, който ще се продава в Европа, съобщава Automotive News.

Автомобилът ще бъде базиран на хибрида Toyota Yaris, посочва Mazda в своя последен финансов отчет, като от концерна не уточняват дали новото превозно средство ще замени някои от предлаганите на европейския пазар модели, като например Mazda 2. 

Прибавянето на хибриден модел към портфолиото ще помогне на Mazda да отговори на по-строгите цели за ограничаване на емисиите на въглероден диоксид, определени от Европейския съюз (ЕС) за автомобилните производители.

През 2019 г. Mazda обяви сделка с Toyota за обединяване на техните емисии в Европа, за да избегне санкциите на ЕС.

Според концерна пускането в продажба на хибрид, базиран на Yaris, ще подкрепи усилията на Mazda да отговори на строгите разпоредби в Европа.

Последното поколение плъгин хибрид Toyota Yaris обединява трицилиндров двигател с литиево-йонна батерия, което ограничава емисиите на автомобила с над 20% в сравнение с хибрида от предходното поколение.

Новият хибрид на Mazda вероятно ще бъде произведен в завода на Toyota в Колин, Чехия, където в момента се сглобяват компактни модели на Toyota, Peugeot и Citroen в рамките на съвместното предприятие между японския концерн и PSA Group.

През 2021 г. Toyota ще поеме изцяло собствеността на завода.

Компанията притежава 5-процетен дял в Mazda като част от сделката за кръстосан холдинг, договорена през 2017 г.

Очаква се Mazda да използва хибридната технология на Toyota за изграждането на нов модел SUV, който ще се произвежда в новия завод на двете компании в Алабама, САЩ.

Освен с Mazda Toyota си партнира още със Suzuki и Subaru по отношение на доставки на автомобили, като плъгин хибридната версия на RAV4 – Across.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още