IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PSA: Brexit ще разтърси автомобилната индустрия дори и със сделка

Ръководителят на британското звено на френския концерн предупреди за евентуални прекъсвания

22:30 | 02.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Френският автомобилен концерн PSA Group, собственик на британския автомобилен производител Vauxhall, предупреди, че Brexit ще разтърси индустрията, дори ако бъде постигната търговска сделка между Обединеното кралство и Европейския съюз (ЕС).  

„Ще има прекъсвания“, заяви Алисън Джоунс, управляващ директор на PSA Group за Великобритания, по време на конференция на Financial Times.

Британските и европейски преговарящи се опитват да сключат търговско споразумение след Brexit преди края на седмицата, като редица въпроси все още остават неизяснени. През последните седмици автомобилната индустрия отново призова двете страни да сключат сделка, която ще ги предпази от потенциални мита върху превозните средства и автомобилни части. Провал в постигането на сделка може да струва на индустрията във Великобритания 55,4 млрд. паунда, предупредиха през ноември от Обществото на производителите и търговците на автомобили.

Сделката за Brexit е от решаващо значение за завода на PSA в пристанището Елесмир, Англия. Главният изпълнителен директор на групата Карлос Таварес заяви по-рано тази година, че инвестициите в обекта са замразени и бизнес аргументите за фабриката ще бъдат преоценени, след като бъдат разработени търговските условия между ЕС и Великобритания.

"Трябва да сме наясно с условията на сделката, за да предприемем инвестиционни решения", изтъква Джоунс.

По нейните думи, независимо дали ще бъде постигната търговска сделка между Лондон и Брюксел, правилата за произхода на продуктите ще повлияят на търговията с батерии за електромобили и плъгин хибриди.

През март Таварес заяви, че е възможно PSA да поиска от британското правителство компенсация за всякакви търговски пречки, съпътстващи Brexit. В британските съоръженията на компанията работят около 3000 души, главно в Елесмир, където се произвежда хечбекът Astra, и в завода в Лутън, където се сглобяват микробуси.

В същото време ръководството на PSA продължава със своя план за сливане с Fiat Chrysler, като се очаква акционерите на двете компании да одобрят сделката по време на заседание на 4 януари догодина.

Планираното гласуване ще създаде четвъртия по големина автомобилен производител в света след Volkswagen Group, Toyota и алианса Renault-Nissan-Mitsubishi.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още