IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН: Има лек, но управляем спад на премийния приход при застрахователите

Като цяло българският застрахователен сектор се справя доста добре към този момент на пандемията, твърди заместник-председателят Владимир Савов

13:08 | 03.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Владимир Савов.&nbsp;<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Владимир Савов. Снимка: БГНЕС

Българският застрахователен сектор се справя доста добре към този момент на пандемията. Има известен спад на премийния приход от около 2,5% на годишна база от пролетта насам, но той е умерен и управляем“, заяви Владимир Савов, заместник-председател на Комисията по финансов надзор, по време на Investor Finance Forum.

Няма как българският застрахователен сектор да е изолиран от общите явления, които се наблюдават, отчете Савов. По думите му обаче интересното е, че той по същността на своя бизнес модел е призван да управлява и компенсира рисковете от неблагоприятни събития, а сега самият той се оказа под натиска на кризисните явления, особено през първото тримесечие на годината.

Здравни застраховки

Без отчитането на еднократни явления в статистиката е налице умерен ръст на интереса към застрахователни продукти в здравеопазването. Това е очаквано предвид настоящата ситуация. Секторът полага големи усилия да дигитализира своите продукти, като кризата ускори процеса на иновациите, категоричен беше Савов.

От 1 януари 2016 г. е приложима новата рискбазирана европейска регулаторна уредба за застраховането "Платежоспособност II". Целта беше тя да увеличи защитата на потребителите на застрахователни продукти.

„КФН съвместно с ЕIОPA (европейският надзорен орган за професионално пенсионно осигуряване и застраховане – бел.ред) идентифицира т.нар. зони на повишено внимание. През последните години Комисията и застрахователите положиха големи усилия тези зони на внимание да се минимализират. Този процес беше ускорен предвид включването на България към механизма ERM2“, заяви Савов.

Неговата оценка е, че застрахователния сектор е влязъл в пандемията подготвен. „През първите месеци имаше известен натиск върху животозастрахователите, но в хода на възстановяването показателите стоят стабилни“, каза заместник-председателят на КФН.

Двойственият подход на застрахователите 

Савов посочи още, че в момента застрахователите имат двойствен подход към кризата с коронавируса. В първите месеци на пандемията вследствие на шока те са възприели масово политиката да изключат от застрахователните полици рисковете при пандемия. Напоследък някои от тях пък започват да предлагат допълнителна застраховка за COVID- 19.

Доказателство за стабилността на сектора са и изплатените премии по застраховките Гражданска отговорност на автомобилистите и Каско, пояснява Савов.

Отчетен е спад по-скоро в незадължителните застраховки - като такива за имущество и пътувания. По застраховка „Гражданска отговорност“  има лек ръст на изплатените премии от 1% през първите 9 месеца на годината, докато при Каското се отчита 1% спад. Премийният приход по ГО на автомобилистите е около 840 млн лв., при каското– 480 млн. лв. за деветмесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още