IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовата еуфория около Мъск облагодетелства и други производители на електромобили

Богатството на големите имена от сегмента на електрическите превозни средства нараства с над 140 млрд. долар през 2020 г.

21:49 | 03.12.20 г. 2
<p>
	Илон Мъск. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Впечатляващото нарастване на богатството на основателя и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск през 2020 г. продължава и през тази седмица, докато неговата компания за производство на електромобили е напът да влезе в индекса S&P 500 по-късно този месец. В момента Мъск заема второ място в класацията на най-богатите хора на планетата с общо 139 млрд. долара, съобщава Bloomberg. 

Но Илон Мъск не е единственият представител на индустрията за електрически превозни средства, който успява да увеличи толкова бързо състоянието си през тази година. Някои негови конкуренти също натрупват сериозно богатство на фона на продължаващата борба с коронавируса по света, според проучване на Bloomberg Billionaires Index.

Основателят на Nio Inc. Уилям Ли е увеличил 12 пъти своето състояние през 2020 г. чрез дела си в листнатия в САЩ производител, отчитайки най-бързия темп на растеж на богатството сред 500-те най-богати хора на планетата.

В същото време състоянието на Хъ Сяопън, председателят на Xpeng Inc., се е увеличило с 600% през тази година.

Общо състоянието на представителите на индустрията на електромобилите в Bloomberg Billionaires Index се е увеличило с над 140 млрд. долара през 2020 г., като най-голям дял има Мъск – 111 млрд. долара.

Bloomberg Bloomberg

Тук не са включени обаче представителите на доставчиците на компоненти за индустрията. Най-големите акционери в производителя на батерии за електромобили Contemporary Amperex Technology Co. са увеличили своето състояние с 23 млрд. долара през тази година.

Пандемията ускорява преминаването към по-екологични превозни средства, като много от пазарните анализатори са убедени, че електромобилите ще доминират на световния автомобилен пазар. Победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ през ноември и решението на Китай да прекрати продажбите на нови петролни автомобили подкрепят тази тенденция.

Индустриалните конкуренти на Илон Мъск успяват да увеличат богатството си с впечатляващ темп през тази година, но това се дължи на 580-процентовото рали при акциите на Tesla. След Мъск основателят на BYD Уан Чуан-Фу заема втора позиция по размер на богатството сред представителите на производителите на електромобили с 14 млрд. долара.

Според Стив Ман от Bloomberg Intelligence пазарът на електрически превозни средства е нараснал значително, давайки възможност и на по-нови и по-малки играчи да се борят за „парче от пая“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Chukan Kirilov
преди 3 години
Такива неудачници като теб като се изходят по въпроса мирише, та се не трае. Постигни повече от него и тогава приказвай. Дори и името си не пишеш - "Император", да бе да - колкото "Цар Плъх", ако си я чел, разбира се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Той не е увеличил състоянието си, защото акциите му са непродаваеми... в смисъл като пакет, тайничко може да си ги продава по пет по 10 като мишчица. А ако разчита "великата" му компания да го храни с печалбите си, няма да има пари дори трева да си купи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още