IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите залагат на ръст на цените на лития

Нарастващият фокус върху зелената програма на правителствата и очакваното масовизиране на електромобилите подкрепят метала

13:59 | 16.12.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Нарастващите продажби на електрически автомобили насърчават инвеститорите да залагат на възстановяване на пазара на литий. Това поставя началото на шеметно рали на акциите, свързани със суровината, пише в свой анализ Financial Times.

Свързаните с литий акции поскъпват силно през последните седмици, насърчавани от нарастващия брой автомобили по пътищата на Китай и Европа. Акциите на Albemarle, най-големия производител на суровини за батерии в света, поскъпнаха с повече от две трети от нивото си през септември. За същия период австралийската Pilbara Minerals удвои пазарната си оценка.

Инерцията на сектора е насърчена от асоциирането му с нарастващия фокус на инвеститорите и правителствата върху зелената програма, акто и една от най-горещите пазарни истории за 2020 г. - почти 600-процентното покачване на цените на акциите на производителя на автомобили Tesla, който използва материала в батериите си.

Ситуацията отразява и нарастващия оптимизъм за навлизането на електрическите автомобили, за чиито батерии се използва литий, на масовия пазар, казват управители на фондове. Очаква се продажбите на електрически превозни средства и хибриди да нараснат с 28 процента тази година до 2,78 млн. автомобила, според консултантската компания Rho Motion. Според прогнозата европейските продажби ще растат по-силно заради субсидиите в Германия и Франция.

„Фондовият пазар винаги е обичал да прогнозира, но в момента има мощен комплект бинокли“, казва Уил Смит, съосновател на Westbeck Capital Management в Лондон. „Ясно е, че търсенето на електромобили изненадва всички тази година и това ще продължи, като се има предвид преминаването към по-екологични форми на транспорт като начин за стимулиране на икономиките“, допълва той.

Промяната в настроенията е след тригодишен спад в цените на лития, причинен от свръхпредлагането на суровина от нови мини. Сега цените на лития може да са достигнали дъното, особено в Австралия, най-големият производител в света. От пик от над 900 долара за тон през 2018 г. цените на австралийския сподумен, съдържащ литий, паднаха до 375 долара за тон - под нивото, при което повечето мини могат да печелят пари.

Цените са останали без промяна през октомври, според консултантската компания Benchmark Mineral Intelligence. В същото време вътрешните китайски цени на литиевия карбонат, преработена форма на суровината, която се използва в батериите, се повишават с почти 1%.

Уън Сяошън, главен изпълнителен директор на базирания в Китай производител на литий Ganfeng Lithium, коментира, че повишаването на цените се дължи на нарастващите продажби на електромобили, както и на ръста в потребителската електроника, като лаптопи, тъй като все повече хора работят от вкъщи заради пандемията. Миналата година Tesla отвори фабрика в Шанхай, в която произвежда своя автомобил Model 3 и други версии, в които се използва литиев карбонат.

Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Не забравяйте кой държи находището, в което са 10% от литият на света ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още