IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският Конгрес блокира изтеглянето на войските от Германия

Конгресмените възнамеряват да изключат европейските си партньори от евентуални санкции срещу „Северен Поток 2“

09:24 | 04.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американската военна база в Рамщайн, Германия. <em>Снимка:&nbsp;: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Американската военна база в Рамщайн, Германия. Снимка: : Alex Kraus/Bloomberg

Американският Конгрес възнамерява да блокира масовото изтегляне на американски войници от Германия, планирано за момента от действащия президент Доналд Тръмп. Това става ясно от законопроекта за бюджета на САЩ за отбрана, за който демократите и републиканците постигнаха съгласие в двете камари в Конгреса в четвъртък (местно време). В документа се казва, че министърът на отбраната на САЩ трябва да заяви в доклад пред Конгреса дали подобно оттегляне би било в национален интерес на САЩ. Най-рано 120 дни по-късно броят на американските войници, разположени във Федералната република, може да падне под границата от 34 500, предава DPA.

Членовете на контролираната от демократите Камара на представителите и Сената, който е доминиран от републиканците на Тръмп, се споразумяха в четвъртък за бюджетния пакет за отбрана за следващата година, който представлява документ от 4500 страници. След като бъде приет от двете камари, Тръмп трябва да подпише законопроекта, за да влезе в сила.

По отношение на планираното изтегляне от Германия в проекта на 1428-а страница се посочва, че Конгресът продължава да оценява Германия като силен партньор в НАТО. Присъствието на „приблизително 34 500 членове на американските въоръжени сили, разположени в Германия“, служи като важно средство за възпиране на военната агресия и експанзионистичните усилия на Русия в Европа. Американските войски в Германия също така са били от основно значение за подкрепата на американските операции в Близкия изток, Африка и Афганистан, се посочва в текста.

Тръмп обяви оттеглянето на част от американските войници от Германия в средата на юни и оправда стъпката с недостатъчните разходи за отбрана на европейската страна Общо около 12 000 войници трябваше да бъдат изтеглени, т.е. около една трета от общия брой войници, разположени във Федералната република.

Няколко седмици след съобщението на Тръмп уволненият вече американски министър на отбраната Марк Еспър даде да се разбере, че плановете трябва да бъдат изпълнени „възможно най-скоро". До този момент нищо в това отношение не се е случило. Според тогавашния план почти  половина от 12 000 войници трябва да бъдат върнати в САЩ, 5600 трябва да бъдат преместени в други страни от НАТО. Особено засегнати щяха да бъдат поделения в Баден-Вюртемберг, Бавария и Рейнланд-Пфалц, пояснява DPA.

Междувременно Конгресът даде да се разбере, че в рамките на спора за германско-руския газопровод в Балтийско море „Северен поток 2" възнамерява да изключи възможността за санкции срещу правителствата и властите на европейските държави партньори, като Германия. Заплашващите наказателни мерки срещу компании, участващи в проекта, обаче трябва да бъдат разширени. За мярката става ясно също от  законопроекта за американския отбранителен бюджет. Според документа санкциите срещу компаниите трябва да могат да се налагат само след консултации с потенциално засегнати правителства на държави членки на ЕС, Швейцария, Норвегия и Великобритания.

По-рано стана ясно, както Камарата на представителите, така и Сенатът - двете камари в Конгреса на САЩ, искат да затегнат санкциите срещу компаниите, участващи в газопровода. В двата законопроекта, които сега са обединени в пакета а бюджета за отбраната, по-рано не се споменава, че мерките ще трябва да се консултират европейски партньори или че санкциите срещу правителствата или властите в Европа няма да бъдат допустими. 

Строителните работи по „Северен поток 2“ бяха спрени преди почти година, след като САЩ приеха закон за санкциите (Peesa) срещу специалните кораби, полагащи тръбите. Двата швейцарски плавателни съда бяха изтеглени. Руският президент Владимир Путин обяви, че ще завърши дейността самостоятелно - независимо от чуждестранните партньори.

Според приетите досега санкции на засегнатите лица може да бъде забранено влизането в САЩ. А собствеността на засегнатите компании или лица в САЩ може да бъде замразена.

През октомври Държавният департамент на САЩ публикува нови насоки, според които предоставянето на определени услуги и съоръжения от корабите също може да бъде наказано. Новият законопроект на САЩ (Peesca) сега предвижда допълнително затягане на наказателните мерки. Според документа компаниите, които осигуряват кораби за други дейности във връзка с полагане на тръби, също трябва да бъдат наказани. Дейността може да включва копаене на траншеи за тръбопровода.

Компаниите, които застраховат засегнатите кораби или им предоставят своите пристанищни съоръжения, също са заплашени от санкции. Същото важи и за компаниите, които сертифицират тръбопровода, така че той да може да заработи.

Сега към проекта е добавено, че държавният секретар на САЩ трябва да се консултира с правителствата на тези страни, преди да наложи санкции на компании от държави членки на ЕС, Швейцария, Норвегия и Великобритания. В доклада си пред Конгреса - който е в основата на налагането на санкции - министърът трябва да изложи всякакви опасения, повдигнати от тези правителства. Той също така посочва, че санкциите не са приложими за изброените европейски правителства и техните дружества.

Междувременно Тръмп заплаши, че ще блокира бюджета за отбраната с вето, но това нямало нищо общо с дебата за изтеглянето на американските войски от Германия, а със спор за регулирането на онлайн платформите. През лятото Тръмп също заплаши да наложи вето върху законодателния пакет в спора за евентуално преименуване на военни бази.

Президентското вето може да бъде заобиколено с мнозинство от две трети в Камарата на представителите и Сената. Пакетът за бюджета за отбрана (NDAA) е един от поредицата законопроекти, които Конгресът възнамерява да приеме преди края на годината. Бюджетът за отбрана беше приет с двупартийна подкрепа в последните 59 последователни години.

Републиканецът Тръмп загуби президентските избори на 3 ноември от демократа Джо Байдън. До момента Тръмп отказва да признае поражението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
швабите ше седят наведени до откат и ще им бъде задния отвор редовно смазван, за да не забраят кой е отгоре и кой е победил Втората Световна ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още