IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В яз. "Камчия" има вода до май 2021 година

Към края на ноември язовирът е изчерпил своя полезен обем и по тази причина от МОСВ поискаха обявяването на бедствено положение за региона

10:19 | 04.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Емил Димитров в Народното събрание. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Емил Димитров в Народното събрание. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В яз. "Камчия" има вода до май 2021 година, казва министърът на околната среда и водите Емил Димитров в писмен отговор до депутата от БСП за България Николай Тишев. В края на миналата седмица Димитров в емоционално обръщение към Народното събрание предупреди за нова водна криза и възможността Бургас да изпадне в положението на Перник през тази година.

Последваха редица срещи, на които се получи уверение, че по казуса се работи.

Към 30 ноември 2020 година яз. "Камчия" е изчерпал своя полезен обем и по тази причина Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предложи обявяване на бедствено положение за региона.

Ако няма приток към язовира предвид безводието в последните години и с намаленото потребление в зимните месеци язовирът ще достигне своя санитарен обем (76 млн. куб. метра) през април 2021 година, а своя мъртъв обем (почти 50 млн. куб. метра) към юли 2021 година.

Плановете предвиждат при изчерпване на наличния полезен обем на язовира ще се премине към ограничен режим на водоподаване към Бургас, а към Варна подаването на вода се изключва изцяло.

Във връзка с настоящето състояние на яз. "Камчия" беше обсъден алтернативно водоснабдяване на Варна от яз. "Георги Трайков", пише в отговора на Димитров. За алтернатива на Бургас са посочени два язовира - "Порой" и "Ахелой", които са в активите на земеделското министерство и се използват за напояване. Те обаче имат свободен обем, който може да бъде използван за водоснабдяването на Бургас.

За да бъде реализиран този план обаче се налага спешен ремонт на двата язовира и изграждане на довеждащата инфраструктура, обяснява още Димитров.

Допълнително Варна в момента черпи допълнително вода (по около 1,5 млн. куб. метра месечно) от Девинските извори. Южното Черноморие се снабдява с питейна вода от яз. "Ясна поляна", който е с процент на запълване от 45,4% от полезния му обем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Invcom
преди 3 години
Само дето Варна не черпи вода от Девинските извори (Девин е на другия край на България и водата от там идва бутилирана), а черпи вода от ДевНЕНските извори, които са до Варна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още