IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания иска да заеме лидерската позиция в опазването на климата

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че вредните емисии ще бъдат намалени с най-малко 68 процента през това десетилетие

13:47 | 04.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън по пътя от &quot;Даунинг Стрийт&quot; 10 до парламента (1 декември 2020 г.). <em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън по пътя от "Даунинг Стрийт" 10 до парламента (1 декември 2020 г.). Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Това все още са само анонси, но са амбициозни: Великобритания възнамерява да намали емисиите си на вредните за климата парникови газове с най-малко 68 процента в сравнение с нивата от 1990 г. до края на 2030 г. и по този начин да играе новаторска роля в борбата срещу изменението на климата.

Великобритания се ангажира да намали емисиите по-бързо от всяка друга голяма икономика, се казва в изявление на британското правителство от четвъртък. Съвсем наскоро делът на британците в климатичната цел на ЕС за 2030 г. беше 53 процента. С напускането на Великобритания от ЕС страната започва да преследва собствените си цели.

Британският анонс се случва в навечерието на срещата на върха на ЕС следващата седмица, на която държавните и правителствени ръководители на блока възнамеряват да се споразумеят за новата цел за опазването на климата. Обсъжда се затягане на целите за климата за 2030 г. в сравнение с 1990 г. от 40% днес на 55%. До средата на века ЕС иска да бъде първият континент, който да бъде климатично неутрален. Великобритания вече се беше ангажирала с това през 2019 г.

На 12 декември, годишнината от Парижкото споразумение за климата, ще се проведе и глобална среща на върха по климата, организирана от Великобритания, председателствана от Джонсън с френския президент Еманюел Макрон и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Преди пет години, на 12 декември 2015 г., международната общност се съгласи във френската столица да ограничи глобалното затопляне до под два градуса по Целзий - или по-добре под 1,5 градуса - в сравнение с нивата от 1990 г. Досега обаче нито една страна не е близо до това ниво.

Като домакин на следващата световна климатична конференция COP26 в Глазгоу през следващата година, консервативният премиер Борис Джонсън очевидно иска да даде добър пример. В четвъртък той заговори за „глобални усилия“.  Ето защо Великобритания щяла да настоява през следващата седмица държавните и правителствените ръководители да „представят свои амбициозни планове за намаляване на емисиите“. Едва в средата на ноември Джонсън обяви, че страната ще забрани продажбата на нови превозни средства с двигатели с вътрешно горене от 2030 г.

Новата цел за климата следва плана на премиера от десет точки за „зелена индустриална революция“, която трябва да създаде до 250 000 британски работни места до 2030 г., се припомня в документа.

Нетната нула трябва да бъде постигната до 2050 г.

Алок Шарма, министър по икономическите въпроси и енергетиката и президент на COP26, обяви борбата срещу изменението на климата за едно от „най-спешните съвместни усилия в живота ни“. Изискват се „смели мерки“ за „предотвратяване на катастрофално глобално затопляне“. Великобритания има за цел да намали емисиите си до нетната нула до 2050 г. Това означава, че към този момент емисиите, които все още се отделят, трябва да бъдат премахнати от атмосферата или чрез естествени поглъщатели на въглерод като гори, или чрез използване на технологии. 

Експертите по околна среда похвалиха анонса, макар че все пак той трябвало да бъде подкрепен и с допълнителни конкретни планове. „Обединеното кралство се възползва от възможността да посочи ясно пътя и да вдъхнови други държави да си поставят амбициозни климатични цели, за да запълнят разликата от 1,5 градуса“, казва Ник Мабей, ръководител на мозъчния тръст E3G, цитиран от DPA. Евентуален провал на ЕС през следващата седмица би бил изключително смущаващ в международен план и доста сериозен удар по усилията на ЕС да постигне своята зелена сделка, каза той.

Международното внимание сега се насочва към САЩ, Китай и други големи икономики, които могат да предприемат също толкова амбициозни стъпки преди следващата конференция за климатичните промени, заяви френският икономист Лорънс Тубиана, преговаряща на конференцията за климата в Париж през 2015 г. Днес тя оглавява European Climate Foundation, международна фондация с цел насърчаване на политиките в областта на климата и енергетиката, които значително намаляват европейските емисии на парникови газове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още