IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън помоли американците да носят маски през първите 100 дни на мандата му

Бъдещият президент заяви, че ще въведе наредба за носене на маски навсякъде „където федералното правителство има юрисдикция“

10:55 | 04.12.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Следващият президент на САЩ Джо Байдън заяви, че ще отправи молба към съгражданите си да носят маска като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса през първите 100 дни от неговото управление. Той също така възнамерява да подпише заповед за покриване на лицето във федерални сгради и в обществен транспорт.

В интервю за CNN,цитирано от Bloomberg, Байдън заяви още, че е разговарял с д-р Антъни Фаучи и го е помолил да продължи да изпълнява длъжността на водещ правителствен експерт по заразните болести.

Фаучи е директор на Националния институт по алергология и заразни болести – пост, който заема от времето на президента Роналд Рейгън. Но сега според Байдън Фаучи ще има по-силен глас в решенията на администрацията, като съветва президента директно.

„Помолих го да остане на същата длъжност, която заема при последните няколко президенти, и го помолих да бъде и мой главен медицински съветник, както и да е част от Covid-екипа ни“, каза бъдещият президент. Той също така заяви, че неговият бъдещ началник на кабинета Рон Клайн е работил в тясно сътрудничество с Фаучи по време на кризата с ебола от 2014 г.

Байдън заяви, че ще въведе наредба за носене на маски навсякъде „където  федералното правителство има юрисдикция“.

„Не завинаги, за 100 дни“, каза той. „И смятам, че ще наблюдаваме значително намаление“ на новите случаи на коронавирус, посочи Байдън.

Избраният президент също така допълни, че би последвал примера на трима свои предшественици – президентите Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и Барак Обама, които решиха да се ваксинират публично срещу коронавирус, за да окуражат и останалите американци да го направят.

„Бих се радвал да го направя. Когато д-р Фаучи каже, че имаме ваксина, която е безопасна, това ще е моментът, в който ще се изправя пред обществеността“, каза той.

„Хората изгубиха вярва в способността на ваксината да работи. Броят вече е наистина зашеметяващо нисък. И има значение какво правят президентът и вицепрезидентът“, каза той. „Важно е да обясним на американския народ, че е безопасно“ да се ваксинират, допълни Байдън.

Демократът заяви още, че е важно президентът Доналд Тръмп да присъства на церемонията му по встъпване в длъжност само от гледна точка на това, че така ще бъде демонстрирана решимостта на страната да има мирен властови преход между политически опоненти.  Помощници на Доналд Тръмп изразиха скептицизъм, че той ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Байдън на 20 януари.

Тръмп продължава да твърди, че е спечелил президентските избори и че на изборите е имало измами.

"Решението си е изцяло негово. Лично за мен няма никакво значение, но мисля, че има значение за страната", изтъкна Джо Байдън. Демократът изрази съжалението си, че Тръмп отказва да приеме загубата си на изборите и каза, че се надява републиканецът да присъства на церемонията му по встъпване в длъжност, за да даде пример на останалите страни по света за това как протича демократичният процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"бъдещият" президент ше е по- удачно да апелира за подготовка на жалейки в негова чест ... дай Боже !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
ако мавзолея случайно стане президент ше носят тия маски не само тамошните ами и целия свят още петилетка бате ..... ше видим мож па да не изкара до встъпването и а дано !! .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Живее всех живых (като Ленин):)Ще влезе момчето в историята. Като началото на края...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
abdul
преди 3 години
тоя некролог още ли е жив ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още