IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да удължи програмата си за покупка на облигации с още 12 месеца

Това е възможно да стане на следващата среща на УС на 10 декември, което ще продължи мярката до средата на 2022 г.

17:29 | 04.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) по всяка вероятност ще се съгласи да удължи спасителната си програма за покупка на облигации с още една година до средата на 2022 г., ако това бъде предложено от Изпълнителния съвет на институцията на срещата следващата седмица. Това съобщава пред Bloomberg представител на ЕЦБ, запознат с въпроса.

Няколко членове на Управителния съвет биха подкрепили 12-месечно удължаване, дори и тези от тях, които предпочитат шестмесечно удължаване, посочва още източникът, пожелал анонимност.

Подобно решение бе било изненада, тъй като продължителността става много по-голяма от досегашните прогнози. Според икономисти, анкетирани от Bloomberg, кризисната мярка ще бъде удължена с още шест месеца до края на 2021 г. и разширена с още 500 млрд. евро до 1,85 трлн. евро. Решението се очаква да бъде взето на редовната среща на ръководството на ЕЦБ, насрочена за 10 декември.

Все още обаче остава възможността да не се стигне до удължаване, тъй като някои представители на ЕЦБ се притесняват, че продължението на програмата до 2022 г. може да включва и някои неоправдани прогнози за пост-пандемичната икономика. Според някои за управителят на централната банка Кристин Лагард може да е трудно постигането на единодушие сред всички 25 членове на Управителния съвет.

Според друг източник една от централните банки е предложила удължаването да е с 12 месеца, като се запази опцията за съкращаване на срока, ако възстановяването се окаже по-силно от очакваното.

Предстои разгорещен дебат и за размера на програмата за изкупуване на облигации. Неколцина представители на ЕЦБ увеличението да бъде с не повече от 500 млрд. евро, но главният икономист на банката Филип Лейн лобира за по-голямо увеличение.

Говорител на ЕЦБ е отказал да коментира информацията.

Дебатът за стимулите ще зависи от това кога „кризисната фаза“ на пандемията може да се приеме за приключила, така че извънредните мерки да направят път за по-традиционни инструменти за намеса.

Въпреки че от ръководството  на банката са съгласни, че стимулите ще трябва да бъдат продължени и след пускането за масова употреба на ваксината срещу коронавирус, прякото въздействие на пандемията върху икономиката ще отслабне. Мярката за извънредните стимули на ЕЦБ е подчертано временна, тъй като прескача някои ограничения по други програми, целящи да не се нарушава европейското законодателство.

Изглежда членовете на Управителния съвет приемат, че следващата година може да е прекалено скоро, за да се вземе твърдо решение колко дълго трябва да продължи програмата и са склонни да я удължат, за да избегнат тази несигурност за икономиката.

Някои дори публично намекнаха за възможност за по-голямо удължаване. Членът на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел заяви в интервю за Bloomberg тази седмица, че покупката на дълг до средата на 2022 г. е една от опциите, която ще бъде обсъдена.

Управителят на Латвийската централна банка Мартинс Казакс пък посочи в отделно изказване пред Bloomberg, че би подкрепил подобно решение.

Лагард вече заяви, че срещата на 10 декември ще „прекалибрира“ политиката на банката. Икономистите също така очакват и нови дългосрочни кредити, като според тях свръхниските лихви по съществуващите ще са налични за по-дълъг период от време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още