IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър: Ползваме цялата държавна мощ ваксината да стигне до всеки

До края на годината ще има и електронна рецепта, и електронно направление, обеща проф. Костадин Ангелов

21:48 | 04.12.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Здравният министър по време на пресконференция на 4-и декември 2020 г. <em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Здравният министър по време на пресконференция на 4-и декември 2020 г. Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

България е твърдо решена да изправим цялата сила на държавата и целия ресурс, така че ваксината срещу коронавируса да достигне до всеки български гражданин. Това мнение изказа по време на гостуването си в предаването "Панорама" на БНТ министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

По думите му това включва не само логистиката, която държавата ще осигури, но и това всеки гражданин да бъде навреме информиран и да му бъде обяснено по разбираем начин за ползите от всяка една от ваксините.

Попитан защо в закона, както предлагаше БСП, не е записано, че ваксините са безплатни и доброволни за хората, Ангелов каза, че това е обективна истина и няма нужда да се записва в закон,за да създаде България прецедент в ЕС. 

Факта, че България е на първо място в ЕС по смъртност от COVID-19, министърът обясни с това, че страната е в челните места и по разпространение на много от придружаващите заболявания, например сърдечно-съдовите. Той се ангажира да представи план за здравето на нацията с линия на човешкия живот от раждането на всеки гражданин до смъртта и необходимите здравни събития в областта на профилактиката.

„Проблемът с коронавируса може да е първата или последната възможност, около която всички политици да се обединят и да не търсят политически дивиденти“, каза още той.

Здравният министър обеща, че до края на годината ще има и електронна рецепта, и електронно направление.

Попитан за недостига на легла в болниците за болните с COVID-19, министърът отговори, че няма информация за такъв проблем на национално и локално ниво, и поясни, че понякога болни се транспортират от една област в друга.

Запитан защо за меродавни не се приемат резултатите от антигенните тестове, отговори, че това не среща разбиране от професионалистите както в България така и в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Държавната мощ е немощ.От всички ваксини избраха най-издънената фирма,най-скапаната ваксина снай-скапаните последствия,с най-урязаната пътека на изследване на последствията!***?! Бойче? Независими и доказуеми факти? В чия полза?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още