IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: По-трудна 2021 г. и вдигане на данъците до две години

Бившият финансов министър предлага създаването на експерта комисия с участието на Иван Костов и Пламен Орешарски

11:59 | 06.12.20 г. 1
<p>
	Симеон Дянков.&nbsp;<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС

2021 г. ще бъде по-тежка от настоящата в икономическо отношение. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред bTV. По думите му голяма част от спестяванията на фирмите и семействата вече са изчерпани.

Според него мерките на правителството за подкрепа на бизнеса у нас не са достатъчни. „Правителството тича след кризата. Трябва да се помисли кои сектори са най-засегнати и защо това се получава. Причината е, че в правителството няма икономисти, които да кажат в какви мерки трябва сега да се инвестира, преди ситуацията да стане по-лоша“, каза Дянков.

Бившият финансов министър е на мнение, че ще има още вълни на заразата, от което бизнесът ще става все по-потърпевш. Той посочи, че е вероятно данъците у нас да се увеличат.

„До 2 г. данъците ще се увеличат, защото сега се вдигнаха доста от социалните придобивки и се върви към вдигане на данъците. Най-вероятно ще се вдигне ДДС, защото по по-лесен начин се събират повече приходи в бюджета“, коментира той.

Дянков беше категоричен, че до година-две се очаква криза и в банковия сектор. Той заяви, че правителството трябва да почерпи експертен опит, за да се справи с проблемите в икономиката. Бившият финансов министър предложи да се създаде експертна комисия, допълни че той би се включил със съвети, както и премиери, които са преминали през кризисни периоди, давайки пример с Иван Костов и Пламен Орешарски.

Икономистът Красен Станчев коментира пред БНР, че „би трябвало да се избягват политическите рискове като това да не се харесаш на някого. Би трябвало да се обяви данъчна ваканция или премахване на данъци, за да се осигури по-бърз икономически растеж. Самоосигуряващите се в момента са никъде“

„Би трябвало да се преконструира работата на Банката за развитие, тя не трябва да дава директни кредити, а всичко трябва да минава през банките. Банката за развитие би трябвало да бъде част от системата. Директните плащания трябва да са само за малкия и за средния бизнес, като те трябва да минават през банките“, каза Станчев по повод мерките в подкрепа на бизнеса в ситуацията на пандемия.

По думите му има наслагване на две рецесии. „Има икономически и логистични мерки. Логистичните са едни и същи от Древна Атина до ден днешен - заразата трябва да се ограничи, няма друг начин. Това води до спиране на човешкия фактор в икономиката, тогава идва сегментът - отпускане на средства, при положение че има желание за възстановяване на икономиката и да има относително бърз растеж след време“.

„През последните 10 години има по-бавен потенциален ръст на икономиката в сравнение с предишното десетилетие. Производителността расте с три пъти по-малка скорост, ръстът на БВП е два пъти по-нисък, създаването на нови работни места е до три пъти по-бавно от периода преди 2008 година““, коментира Станчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Хайде на постните пициии.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още