IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Гигов: Ползите от ваксинирането ще са повече от рисковете

Първите 125 хил. дози ще бъдат за хора, които работят в критични сектори, каза ръководителят на Националния ваксинационен щаб

12:16 | 06.12.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

„Изготвят се списъци при общопрактикуващите лекари с имената на пациенти, които искат да бъдат имунизирани срещу Covid-19. Няма първи, втори и трети, има основни групи, които ще се ваксинират. Ваксинирането ще върви паралелно, но с приоритет“. Това каза пред БНР проф. Красимир Гигов, който оглави Националния ваксинационен щаб.

Той поясни, че първите 125 000 дози ще бъдат за хора, които работят в критичните сектори.

„Работата на щаба е да прецизира бройката от съответните групи и да започне ваксинирането. Хладилниците, които имаме, са достатъчни, за да съхраняват дозите... Ваксинирането ще започне още с пристигането на ваксините в края на месеца“, каза проф. Гигов.

По думите му дори преболедувалите е добре да се ваксинират.

„Правилата за ваксиниране ще пристигнат със самата ваксина. Общопрактикуващият лекар ще прецени дали даден пациент е подходящо да се ваксинира... Няма да се изключим от активно наблюдение на ваксините... Нека се ваксинираме, това е единственото специфично средство, иначе ще изгубим човешки животи“, призова проф- Гигов.

Той подчерта, че специалисти по веригата ще преценят съотношението полза - риск, тоест, дали ползата е по-голяма от риска, ако не си направим една ваксина:

„Рискът е много по-голям от ползата, ако не си направим ваксината. Днес имаме методи, които много по-бързо могат да дадат оценка за ефективността, токсичността на дадена ваксина. Науката постоянно напредва. Никоя фирма не би си позволила да пусне рисков продукт... Нека вярваме на науката“, каза проф. Гигов.

Той е категоричен, че при извънредно положение държавата се натоварва с финансирането на всички спасителни операции, затова ваксините ще бъдат безплатни за всички. 

„Първите дози с ваксина ще бъдат недостатъчни за ваксинирането на всички желаещи. Тези, които имат съмнения, ще видят ефекта от приложението на ваксината. Основната дейност на щаба е да направи така, че най-критично важните кадри да се ваксинират, за да могат да работят в условията на пандемичен процес“, каза пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той посочи пред БНР, че откакто боледуването е станало много по-често, се е видяло колко разнообразно и в широк спектър са оплакванията на хората.

„Това говори, че може би вирусът не е толкова изменчив, а имунният отговор към него. Важното нещо за всеки от нас е да гледаме науката и това, което е доказано и работи“.

По думите на пулмолога масовото изписване на антибиотици по схема без обосновка е ненужно и трябва да е прецизно. „Правенето на схеми, които включват антибиотици, без да знаем дали има бактериална инфекция, е ненужно, а в някои случаи може да доведе до дисбактериози. Ще доведе и до ниво на резистентност. А и пациентите не винаги биха се подобрили, защото антибиотиците не са антивирусни средства“, обясни той.

„Всяко едно предизвикателство като вируса дава възможност да направим необходими промени, но трябва да се слуша науката... Не съм оптимист, че пандемията изведнъж ще изчезне. Ние ще се справяме с нея като с други хронични заболявания. Това ще изисква време и насочени усилия от всички заинтересовани... Ако имаме единство в общността какво трябва да се направи без разделение, дори по елементарни въпроси като дистанцията и маските, ще можем да поставим по-бързо ситуацията под контрол“, каза д-р Симидчиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
когато нямаш доводи , единственото което можеш да демонстрираш от импотентността си , умствена и физическа , е вербално упражняване на сексуално насилие ... много хракатерно за органично проззззтата ти натура ... :))) с въпросното садило , пробии няколко дупки в лейката си . свистенето , което е възможно да чуеш , е от навлизането на въздух в черепната ти кухина . бактериите , които този въздух съдържа , сумарно ще имат повече умствен потенциал от съчмата с размер на грахово зърно , дето тропа из пространството под каскета ти ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
зелевия *** , тебе трябва да те ваксинират със садилото за зеленчуци ... изотзад ... белим ти вкарат малко / неплатен / разум през задния двор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
"Този крокодил е по-дълъг отколкото зелен."На тия 3 кита се крепи сега световната пропаганда за коробобесието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Ако професорът е казал "Рискът е много по-голям от ползата, ако не си направим ваксината" наисина има нонсенс. Рискът се оценява (мери) по един начин/и, а ползите по друг начин/и. Имаше един лаф - Този крокодил е по-дълъг отколкото зелен. Не съм против ваксинирането, но не трябва да изпадаме в някаква еуфория. Всяка монета си има две страни. Когато ми показват само едната страна, естествено започвам да се питам - а какво има от другата страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Зелките щели да ги шбaт с нова ваксина 3+1.Всичкото англосакс вакцин у 1 инджекциъ .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
кое не разбра , мамин текезесарски труженик , от цитираният пасаж ... ?! ... или търсиш некой да ти положи лейката с права лопата та да зацепиш какво казва професорът ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
ing5rov
преди 3 години
Рискът е много по-голям от ползата, ако не си направим ваксината. Днес имаме методи, които много по-бързо могат да дадат оценка за ефективността, токсичността на дадена ваксина. Науката постоянно напредва. Никоя фирма не би си позволила да пусне рисков продукт... Нека вярваме на науката, каза проф. Гигов.Тоя уби коня с правата лопата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още