IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиан Попов: На територията на България може да се изгради водороден хъб

Съдбата на въглищното производство в България ще се реши от икономически политики и финансови отчети, смята експертът

15:44 | 06.12.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България може да се възползва от стратегията на Европейския съюз за увеличаване на офшорната вятърна енергия, тъй като страната ни има технически потенциал от 28 гигавата в Черно море. Това заяви Юлиан Попов, съветник на Европейската климатична фондация, в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Трябва да изучим много добре този потенциал и да работим със съседните страни“, допълни той.

Гостът коментира и новината, че Европейската комисия ще предяви иск пред Съда на ЕС срещу България заради мръсния въздух.

„Мерките, които са необходими за изчистването на въздуха, са доста непопулярни и трябва да се появи някой с голяма политическа решителност, за да наложи ограничения на отоплителни инсталации и стари автомобили, за да се вместим в нормите“.

По думите му твърдите горива трябва да излязат от употреба в даден момент.

„Много се говори за това, че трябва всичко да се замени с газ, но той категорично не е решение, тъй като самият газ е замърсител на въздуха. 28% от замърсяването на въздуха в Лондон е резултат от газовите инсталации“.

„Проблемите за внедряването на мерките за подобряването на качеството на въздуха са два – чисто административен и реакцията на самите хора“, заяви Попов.

По думите му съдбата на въглищното производство в България ще се реши от икономически политики и финансови отчети.

„С какво да се замени въглищното производство е един сложен въпрос, но има и решение. Първото, за което да си дадем сметка, е, че  с повишаването на възобновяемата енергия ние все по-малко говорим за базова енергия, защото нямаме нужда от нея, а имаме нужда от т.нар. диспечируема енергия“.

Относно плановете за преминаване към водород Попов заяви: „ Водородът не е енергия, а е носител на енергия и за да имаме водородна енергия трябва да имаме енергия, която да произвежда този водород“.

Гостът добави също така, че на територията на България може да се изгради водороден хъб, базиран на зелена енергия, където могат да се изградят соларни паркове и съответно да се привлекат инвестиции.

Целия разговор по тези и още теми вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Клуб Investor“може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
national power
преди 3 години
Oмръзна ми тук да чета простотиитенаоткровениидиоти.Докато не дойде режим на тока няма да мирясат.Нека днес погледне например какво са произвели фотоволтаичните централи.Диспечерското управление не е вълшебно упраеление.Как пък нито един зеленидиот не се откачи от мрежата и да ни покаже нагледно предимството на зелената енергия и новите технологии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
на мястото на газовия хъб ... нали ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още