IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: АЕЦ "Белене" е политически проект, ненужен за България

Страната ни има уникални ресурси за развитието на зелена енергетика, убеден е бившият енергиен министър

10:13 | 07.12.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

АЕЦ "Белене" е политически проект, който на този етап не е нужен на България, заяви пред БНТ Асен Василев, бившият енергиен министър в служебното правителство на Марин Райков. Днес той е част от екипа, изготвил предложенията на президента Румен Радев за проекти, които да бъдат финансирани от Плана за възстановяване на България.

По него голяма част от средствата са за зелена икономика, но акцентът е върху изграждане на енергийно ефективно улично осветление, както и за модернизация на енергийната мрежа.

В Президентството обаче предлагат насока към изграждането на нови мощности, които да заместят въглищните централи, които ще трябва да бъдат затворени в следващото десетилетие. Потенциалът за зелена енергия е огромен, посочи Василев.

Имаме шанс да произвеждаме изцяло българска енергия, която отговаря на изискванията на ЕС за зелена енергия и себестойността ѝ е такава, че няма да натежи на сметките за електроенергия, уточни още експертът.

Той посочи няколко примера - разширяването на долния изравнител на ПАЕВЕЦ "Чаира", което ще позволи на каскадата да работи по-ефективно, както и идеята за изграждане на ВЕЦ "Дунав" с капаците от 1800 мегавата. С новите технологии няма да има нужда от изграждане на дига, а се изисква само потапяне на турбини, които обаче няма да пречат на корабоплаването или на екосистемите.

Новите технологии позволяват използването на геотермални източници, които доскоро не са били в енергийните планове - в пояса на Дунавската равнина. Асен Василев е убеден, че потенциалът е за изграждане на 12 хил. мегавата, тоест колкото са енергийните мощности в страната в момента.

"Това не са проекти на президента, правителството или Асен Василев. Това са проекти на България", заяви още бившият енергиен министър. Той посочи, че с тяхна помощ страната може да се превърне в енергийно депо. Той допълни, че хоризонтът за затваряне на въглищните централи е достатъчен, за да бъдат изградени част от тези проекти.

В момента соларната енергия вече достига цена от 1-2 цента за киловатчас, тоест това е много ниска цена, но проблемът е, че не може да се разчита на панелите при липсата на достатъчно слънцегреене. Тогава обаче на помощ на системата ще дойдат ПАВЕЦ и геотермалните източници, каза още Василев.

В това отношение България има уникален ресурс в региона - високи планини, за да бъдат изградени каскади, както и термални източници, коментира експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
nintendo
преди 3 години
В Гърция си живеят по-добре от нас, а внасят ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
Как България се превърна от износител във вносител на ток?https://***.investor.bg/energetika/472/a/kak-bylgariia-se-prevyrna-ot-iznositel-vyv-vnositel-na-tok-316795/----------------------------------------------------------------------може не знам дали е политически проект, НО последно вносители на ток ли сме или износители ? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Беляне , разбира се,при достатъчно инат и лобистки натиск може да стане, но трябва да сме готови за по- високи сметки.Строящите се в момента нови АЕЦ имат договори за цени от порядъка на 120-140$ на мегаватчас.Цитираните в статията цени за соларна енергия от 10-20$ за мегаватчас действително има постигнати на някои места,( Саудитска Арабия например или залятата от целогодишно слънце Аризона)но в България реалистичните цени са от порядъка на 70-80$ за мегаватчас соларна енергия,което все пак е доста по- евтино от АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
vzhekoff
преди 3 години
Колко млрд би струвала ВЕЦ на Дунава и колко ГВт ще са ? Това са пълни глупости. Измислят се всякакви фалшиви проекти и проектчета за да отмести Белене. Колко е производството на ел. енергия от ВЕИ в този тъй сумрачен ден и колко е цената на борсата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
ха ... естествено , че беляНЕ не става ... най-после официално от висока трибуна да се чуе ... :))) ... всичкото каскет на амбразурата , да ги чуя сега кво ще напишете ... ?!иначе за който му е интересно , ето една такава run-of-river електроцентрала на дунава , има и клипче от командната зала и тунелите с турбините ...https://***.verbund.com/en-at/about-verbund/power-plants/our-power-plants/vienna-freudenauв БГ имаме локализирани геотермални полета , въпрос на стратегия е да се използва потенциалът им ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Когато прочетох, че Асен Василев сега е в екипа на Румен Радев бях доста скептичен, но предложенията му се оказаха смислени и аз 100% ги подкрепям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
дядя Вова
преди 3 години
Страната ни има уникални ресурси за развитието на зелена енергетика, убеден е бившият енергиен министърСтраната ни има уникални ресурси за изкопаеми, наречени министри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
vzhekoff
преди 3 години
ВЕЦ на Дунав ? Само това като прочетеш и е ясно за каква глупост става дума. Обикновен лобист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още