IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще проработи ли пак вълшебството на Меркел?

Срещата на върха цели постигането на някои трудни компромиси

08:03 | 08.12.20 г. 2
<p>
	Германският лидер Ангела Меркел. <em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Германският лидер Ангела Меркел. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Ангела Меркел отива на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) в края на тази седмица, която в крайна сметка може да определи нейното наследство, само девет месеца преди да напусне политическата сцена, а Германия и Европа да започнат ерата след нея, пише FT в свой анализ.

Това е последната среща на върха за шестмесечното председателство на ЕС на Германия - време на безпрецедентни предизвикателства за 27-членния блок. Пандемията го вкара в най-тежката икономическа криза в историята му, преговорите по търговското споразумение след Brexit са напрегнати до краен предел, а скандалите заради върховенството на закона предизвикаха разрушително разделение между Унгария и Полша и 25-те други държави членки.

Този спор заплашва едно от изключителните постижения на ЕС – сделката за 1,8 трлн. евро за следващия седемгодишен бюджет и фонда за възстановяване от пандемията, финансиран от съвместен дълг, набран от Европейската комисия (ЕК) на капиталовите пазари и предназначен да помогне на затруднените икономики да изплуват.

„Това трябваше да бъде основното наследство на германското председателство и може би върхът на Меркел като канцлер - и сега виси на косъм“, казва Яна Пуглерин, ръководител на берлинския офис на Европейския съвет за външни отношения.

Възраженията на Унгария и Полша се фокусират върху ключова разпоредба, обвързваща освобождаването на средства от ЕС със спазване на принципите на правовата държава. Техният отговор – заплаха за вето върху цялата бюджетна сделка, хвърли ръкавицата на всички останали държави членки. За Ангела Меркел обаче ситуацията е особено болезнена – с това вето се отхвърля на практика всичко, за което тя се е застъпвала.

„Меркел е свързана с търпеливо, упорито търсене на компромиси“, казва Йозеф Янинг от Германския съвет по външни отношения. „Не може обаче пак да направи това, когато държава членка заплашва с вето. Това просто издърпа килима изпод краката й“, допълва той.

Ударните вълни от потенциалното вето биха били мащабни. Лидерите на страните от ЕС се надяват да използват срещата на върха тази седмица, за да постигнат важно споразумение относно целите на ЕС за вредните емисии – да бъдат намалени с 55% до 2030 г. Тези планове обаче зависят от наличието на средства, които да помогнат за плащането на прехода към нисковъглеродно бъдеще. Така че без сделка по бюджета и фонда за възстановяване дискусията относно климата вероятно ще дерайлира, предупреждават дипломати.

Продължават и разговорите по търговското споразумение след Brexit. Ако Великобритания и ЕС не успеят да постигнат споразумение за бъдещите си отношения през следващите няколко дни, потенциалният хаос, свързан с резултат без сделка, може да се пренесе и на срещата на върха.

Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Общо взето като погледнем цялата човешка история, всеки който се е задържал достатъчно дълго на върха завършва с разочарование. Така ще завършват и други достатъчно дълго стояли на върха. Дори другарят Си ще завърши така, ако се задържи достатъчно дълго. Американците постъпват умно като си сменят човека на върха на всеки 8 години, а понякога и по-бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Мястото на Меркел е в затвора ... за гаврата с европейските народи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още