IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за Brexit може да пропаднат в следващите часове

Борис Джонсън ще разговаря с Урсула фон дер Лайен по-късно днес, като прогнозите са именно този разговор да е решаващ за диалога

13:34 | 07.12.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Представител на британските власти предупреди, че преговорите за бъдещата търговска сделка между Великобритания и Европейския съюз може да пропаднат още в понеделник (7 декември), освен ако не бъде постигнат осезаем напредък в следващите часове, съобщава Bloomberg.

Днес започна поредната седмица на преговори между Брюксел и Лондон, които се очаква да завършат преди срещата на върха на лидерите от ЕС този четвъртък. Ситуацията остава изключително динамична, като и от двете страни признават, че в момента диалогът се намира в решаващ етап.

Британският премиер Борис Джонсън се очаква да разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-късно днес, като прогнозите са именно този разговор да е решаващият за бъдещето на преговорите, посочва друг източник.

В същото време на брифинг в Брюксел отново днес главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние предупреди, че всичко зависи от това дали Джонсън ще направи следващата стъпка. Той също така отрече двете страни да са близо до постигането на пробив по спорните теми, които все още спират напредъка в диалога.

Европейски дипломат, коментирал въпроса пред Bloomberg, също посочва, че преговорите наближават решителен момент. Има известно развитие, но все още нищо окончателно, заяви той.

По-рано ирландският министър на външните работи – чиято страна ще е една от най-тежко засегнатите, ако не бъде договорено споразумение между Лондон и Брюксел, заяви, че все още се надява на сделка, но „със сигурност това изглежда много трудно в момента“.

Според европейски дипломат, който коментира след срещата с Барние, по-важно е да се решат основните въпроси, а не да се постигне по-бързо сделка.

По-рано в понеделник също така стана ясно, че спорните клаузи, които нарушават условията на споразумението за напускане на блока, сключено преди година, отново ще бъдат вкарани в проектозакона за Brexit, съобщи Джеймс Клевърли, секретар на външното министерство по въпросите на Близкия изток и Северна Африка.

Проектозаконът за вътрешния пазар трябва да се върне в понеделник в Камарата на общините, след като горната камара на британския парламент отхвърли клаузите. В интервю за Sky Клевърли заяви, че клаузите са по-скоро „застраховка“.

„Проектозаконът за вътрешния пазар съдържа наистина важни клаузи, които защитават целостта на Великобритания: те ще бъдат върнати, тъй като са от значение“, каза той. „Като застраховка – предпочитате да не се налага да ги използвате“, коментира Клевърли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Англичаните никога не са искали да прекъснат всички влъзки с ЕС. Те гласуваха за Джонсън, защото мислеха, че ще успее да договори по-добри условия. Което беше второто им грешно решение, накарало мен и още много хора да изпитат съмнения към ефикастността на демокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Боян
преди 3 години
Няма историк, който да не знае че от преговори с Англия няма смисъл, те приемат договорки само ако са изцяло в тяхна полза, иначе просто дори да подпишат нещо не го изпълняват. Така че има два варианта и те са Англичаните излизат без сделка или се измятат и удължават преходния период с още една година и догодина същите мъки докато си получат своето. Твърдо вярвам, че ще е втория вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Преговорите за Brexit може да пропаднат в следващите часове Кръв повръщат, пари не връщат.ЕП и ЕК са за ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
lyusien
преди 3 години
Англичаните отдавна са решили да прекъснат всички връзки и договорености със Е С и сега изнудват Барние за да спечелят време Те не са готови за БРЕКСИТ без зделка и сега печелят време Това е грешка Ще го почувстват след 1 януари 2021 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още