IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Торонто обмислят данък върху празните жилища

Предложението е налогът да влезе в сила през 2022 г.

14:40 | 07.12.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Властите в Торонто предлагат данък върху празните жилища на фона на нарастващите притеснения заради ролята на спекулантите за повишаването на цените на жилищата в най-големия канадски град, предава Bloomberg.

Ако бъде приет, данъкът ще носи приходи от 66 млн. канадски долара (52 млн. щатски долара), ако се приеме, че сега 1% от жилищната в Торонто са празни, а собствениците изберат да плащат, вместо да отдават имотите си под наем, се казва в съобщението.

Предложението е налогът да бъде задействан през 2022 г. в опит да се освободят жилища под наем на един от най-затегнатите пазари в Северна Америка и да се генерират приходи, които могат да се използват за достъпни жилища.

„От гледна точка на предлагането на жилища не можем да си позволим жилищни имоти за хиляди хора да стоят празни. Можете да живеете в тях, да ги наемате, но ако останат празни, ще плащате данък, който помага да се строят повече достъпни жилища, в които да могат да живеят хората“, коментира кметът на Торонто Джон Тори.

В момент, когато правителства от цял свят са изправени пред дефицити заради пандемията, законодателите обмислят нови имотни данъци като начин да запълнят недостига. Предложението в Торонто беше обявено, след като премиерът Джъстин Трюдо заяви миналата седмица, че Канада ще наложи през идната година данък върху „непродуктивното използване“ на жилища от чуждестранни собственици, които не са местни жители.

Доклад на Националната жилищна агенция на Канада установи неотдавна, че сходни данъци, обмисляни от местните власти в Британска Колумбия, може да позволят превръщането на близо 9000 апартамента в жилища под наем във Ванкувър.

Макар че наемите в Торонто намаляват през последните месеци, тъй като коронавирусът разтърсва икономиката, наемният пазар в града остава затегнат.

През септември свободните площи за жилищни сгради в Торонто достигнаха най-високото си ниво от десет години, но на равнище от 2,4% те са значително по-малко в сравнение с Ню Йорк или Сан Франциско – скъпи американски градове, които понесоха удар, тъй като местните жители напускат в търсене на по-големи площи в покрайнините.

Доклад, препоръчващ данъка върху празните жилища в Торонто, трябва да бъде внесен в изпълнителната комисия на Торонто идната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
simbad
преди 3 години
Какво ще стане ли, в ГЕрмания примерно има среден наем за всеки населен район, паднеш ли под него данъчните ти калкулират данъка върху него и не ги интересува дали го получаваш или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
simbad
преди 3 години
Личи си , че не си излизал от границите на НРБ. Ако познаваше света щеше да знаеш че в Швейцария наемателя има право на разпореждане дори правата можа да си прехвърли и приживе или в наследство. В Германия наемателя има пълни права само приживе , наемател не се сменя по желание на собственика. Да продаваш пак има ограничение на това кой има предимство, пак наематяля не може на който си искаш и тн. Селски души със селски манталитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
добре дошли в комунизма ... ако имаш два апартамента , дай единия на ближния си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Канада открай време минава за социална държава, имат си безплатно здравеопазване и всичко. Дори ганджата там вече е легална. Колкото до данъка, какво ще стане примерно ако човек хване някой роднина или приятел да подпишат фиктивен договор за наем по 1 лев на месец и жилището вече няма да е празно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Правото на разпореждане е един от трите стълба на правото на собственост, заедно с правото на владение и правото на разпореждане и така е още от древният Рим насам. С тоя извънреден данък реално нарушават правото на собственост гарантирано от всяка една конституция на държава, претендираща за правова. Ама така става, когато недоутрепани комунисти се преселиха на запад и завзеха властта там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ПИЧ
преди 3 години
В София, сигурно 15% от жилищата са празни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
много добра идея ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още