IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илия Лингорски: Банковата система в България е в много добра форма

Инвестиционната активност ще бъде тази, която ще даде конкурентни предимства на една или друга икономика, коментира главният икономист на ББР

22:28 | 07.12.20 г. 4
<p>
	Илия Лингорски. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Илия Лингорски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Коронавирусната криза завари банковата система в България в много добра форма - с много висока капиталова адекватност, с намаляващи допреди кризата кредити в затруднение, с реализирани високи печалби през периода 2017-2019 г. Всичко това позволява настоящата ситуация да се посрещне без сътресения във финасовата система.

Това коментира Илия Лингорски, главен икономист на Българска банка за развитие (ББР), пред Bloomberg TV Bulgaria.

“Българската банкова среда не само посрещна тази криза в добро състояние, но и сплотеността в системата расте”, отбеляза Лингорски.

“Доверието в българската банкова система по никакъв начин не е засегнато, напротив - тя дава всички сигнали, че независимо от трудностите, които ще понесем и споделим заедно, именно банковата система ще бъде главен фактор в периода на възстановяване след кризата”, допълва той.

Лингорски коментира и мерките, въведени в сектора след удара на пандемията.

“Наблюдението ни досега е, че българският бизнес много разумно и рационално претегля опците си и възможностите от какво да се възползва, особено когато става дума за ликвидна подкрепа”, посочва той.

Лингорски коментира и как коронакризата ще се отрази на пътя на България към еврозоната.

“Имаме всички условия, ако възстановяването доведе до това от 2022 г. да сме в режим на ускорено догонване на страните в еврозоната, престоят ни в ERM II да е по-кратък”, каза той.

Илия Лингорски коментира и конкурентните предимства на страната ни. Според него те са свързани с много високата степен на финансова, банкова и фискална дисциплина.

“Инвестиционната активност ще бъде тази, която ще даде конкурентни предимства на една или друга икономика”, заключи той.

Целия разговор с Илия Лингорски можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
Bingomatic2
преди 3 години
Да не говорим, че системата е на изкуствено дишане. Не е само ***. В момента има мораториум върху заемите заради ковида. Трябва да изчакаме да изтече и тогава да броим пилците и да се изказваме компетентно по медиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Bingomatic2
преди 3 години
Засега. Да вдигнат още малко таксите и финтека ще ги отвее със страшна сила. След като земеделците теглят заеми от фонда на Елана вместо от банки, хората теглят бързи кредити и банкират с Revolut и подобни изобщо не виждам как тези ще оцелеят в сегашния си вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Jorkata
преди 3 години
Смееех....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
redcretin
преди 3 години
Тоя убостник да обясни тогава защо ББР наля стотици милиони във Фибанк при това при двойна цена спрямо пазарната?! Колко пъти ГОДИШНО се рефинансира ББР от бюджета - 2 или повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още