IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания започна имунизационната кампания срещу Covid-19

Целева група ще са хората над 80-годишна възраст, като десетки хиляди други ще ги последват идните дни

10:27 | 08.12.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Първа с ваксина във Великобритания стана 90-годишната Маргарет Кийнън от Ковънтри. <em>Снимка:&nbsp;JACOB KING / PRESS ASSOCIATION</em></p>

Първа с ваксина във Великобритания стана 90-годишната Маргарет Кийнън от Ковънтри. Снимка: JACOB KING / PRESS ASSOCIATION

Великобритания започва първата имунизационна кампания на запад срещу коронавируса и най-голямата в своята история. Първите ваксини на Pfizer и BioNTech като част от планиран прием ще бъдат поставени във вторник.

Целева група ще са хората над 80-годишна възраст, като десетки хиляди други ще ги последват идните дни, съобщава Bloomberg.

Първа с ваксина във Великобритания стана 90-годишната Маргарет Кийнън от Ковънтри, като медикаментът ѝ бе поставен в университетската болница в града.

Премиерът Борис Джонсън определи имунизационната кампания като „огромна стъпка напред“ в борбата с Covid-19, който засегна 1,7 млн. души във Великобритания и отне живота на 61 хил.

Бързата процедура, по която бе одобрено използването на ваксини в страната привлече множество критики от експерти както в Европа, така и в САЩ, въпреки че според местните регулатори сигурността на населението е поставена на първо място.

Джонсън едва ли е готов да поема неоправдани рискове, тъй като залозите за правителството му са високи, след като допусна редица грешки в по-ранните етапи на борбата срещу коронавируса, които доведоха до това, че страната е с най-висока смъртност от болестта в Европа. Сега пред правителството е следващото предизвикателство – да разпространи ваксината в страна с 67 млн. души на фона на притесненията, че предстоящите коледни и новогодишни празници ще доведат до нов пик на болестта.

„Масовото ваксиниране ще отнеме време и трябва да сме наясно за предизвикателствата, които остават“, заяви Борис Джонсън в изявление.

И докато програмата по имунизация продължава, британците трябва да продължат да спазват правилата за социална дистанция, предупреди още той. В момента 99% от населението на страната се намира под двата най-строги режима на ограничения.

За момента във Великобритания 50 болници участват в първоначалния етап на имунизационната кампания. През първата ѝ седмица ще бъдат достъпни до около 800 хил. ваксини, като до края на годината дозите ще достигнат около 4 млн., посочват представители на болниците.

Всички запазени часове за ваксина, които не са използвани от възрастните, ще се запазват за здравните работници на първа линия. На всички ваксинирани ще трябва да им бъде поставена втора ваксина 21 дни по-късно.

От следващата седмица ваксини ще поставят и семейните лекари, преди да заработят големите ваксинационни центрове – в спортни зали и конферентни центрове – след като пристигнат по-големи количества от ваксината.

Русия е другата държава, на която също ú предстои кампания за масово ваксиниране. Миналата сряда руският президент Владимир Путин заяви, че страната му трябва да започне обща ваксинация на населението тази седмица.

„Да направим тази първа крачка“, каза Путин по време на видеоконферентен разговор с държавни ръководители при откриването на нови болници, построени от министерството на отбраната за пациенти с коронавирус. „Няма да ми докладвате следващата седмица, а ще започнете масова ваксинация…, да се захващаме вече за работа“, допълни Путин пред вицепремиера Татяна Голикова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
кухаов , не говори в множествено число ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 3 години
станаха??? че първата ваксина е измислена там преди 250+ години...Къде са те, къде сме ние, баганистите, че даже и акъм даваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Тия станаха тестовата среда на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още