IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само регистрирани участици ще могат да правят онлайн залози

Организаторите на хазартни игри ще изпращат автоматично информацията за участници и направени трансакции до регулатора

14:36 | 08.12.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jacob Kepler Bloomberg</em></p>

Снимка: Jacob Kepler Bloomberg

Националната агенция за приходите (НАП) ще следи участниците в онлайн залаганията и ще има информация за всяка трансакция в системата за онлайн залози и игри, става ясно от проект за наредба на Министерския съвет, публикувана за обществено обсъждане.

В този обхват попадат хазартни игри и спортни залози, залагания върху случайни събития и познаване на факти, обяснява в доклада към проекта министърът на финансите Кирил Ананиев.

Организаторите на хазартни игри ще регистрират в своите компютърни системи участниците в залаганията. Само регистрирани участници ще могат да участват в залози. Системата ще ги идентифицира на базата на географско локализиране на IP адреса. Участниците трябва да са навършили 18 години.

В системите, до които достъп ще имат регулаторните органи в лицето на НАП, ще бъдат пазени данни за техните имена по документ за самоличност, гражданство, ЕГН, личен номер за чуждите граждани или данни за идентификация, съгласно националното законодателство, ако става въпрос за чужди граждани. За целта организаторите на онлайн хазартни игри трябва да бъдат и администратори на лични данни.

Информацията за направени залози и други трансакции автоматично ще бъдат подавани в НАП, а до тях достъп ще има и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Целта на промените е по-добър контрол върху спазването на хазартното законодателство, обясняват вносителите. НАП ще получава автоматично информация за приходите на организаторите на онлайн хазартни игри и ще могат да проследят плащането на данъчните задължения и определените за дейността такси.

През 2020 година беше променен Законът за хазарта, след като станаха ясни редица недостатъци в досегашната уредба, пише още Кирил Ананиев. Промените предвиждат регулаторът на хазартната дейност вече да не е комисията по хазарта, а приходната агенция.

Реално Държавната комисия по хазарта не функционира и е пред закриване, посочват още в анализите на казуса, направени от експертите на Министерството на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
хаха, верно е... малкото пъти когато си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Че то и сега мисля е така, особено в големите сайтове, където искат и снимка от лична карта, за да потвърдиш годините си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
много дрънкаш ... предимно глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Имах предвид "нелицензирани сайтове за залози."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
И за какво е тази глупост? Приходите от печалби в хазартни игри не се облагат, тъй че държавата няма да спечели нищо. Само ще накара много потребители да минат към нерегистрирани сайтове за залози. Което ще доведе до загуби от данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още