IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън: Може да дойде момент, в който да прекратим преговорите за Brexit

На въпрос дали до последно ще се опита да постигне споразумение, Джонсън отговори: "Да, разбира се"

17:38 | 08.12.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британският премиер Борис Джонсън заяви във вторник, че Великобритания може да сложи края на преговорите за търговско споразумение с Европейския съюз след Brexit, без да е договорена сделка. Изказването му става факт само ден, след като той се съгласи на среща очи в очи с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през идните дни.

Откакто страната напусна официално блока на 1 януари, води преговори с Брюксел за уреждане на търговските си отношения след края на преходния период, който изтича след три седмици. Годишната двустранна търговия между Великобритания и ЕС възлиза на 1 трлн. долара.

Досега и двете страни призоваха другата да направи компромис и да се сключи споразумение, но такъв все още няма.

На въпрос дали до последно ще се опита да постигне споразумение, Джонсън отговори: „Да, разбира се“.

„Винаги се надяваме (че ще бъде постигната сделка – бел. ред.), но знаете, че може да дойде момент, когато трябва да признаем, че е време да приключим въпроса, какъвто е“, каза Джонсън, цитиран от Ройтерс.

По думите му Великобритания ще „процъфтява мощно“ във всеки случай. „Ако трябва да стигнем до австралийско решение, то това също е добре“, каза той, имайки предвид, че Австралия няма търговско споразумение с ЕС.

Във вторник от Лондон повториха условията си в преговорите, както направи и Франция, чиято позиция се втвърди особено през последните дни и седмици.

Високопоставен британски правителствен източник на Ройтерс заяви, че има голям шанс да не бъде договорено споразумение. От своя страна френският министър по европейските въпроси Клемен Бон посочи, че Париж ще се противопостави на всяко едно споразумение, което „пожертва“ риболовния сектор на страната.

На този фон по-рано днес еврокомисарят по въпросите на финансовата стабилност Мейрийд Макгинес предупреди, че британският финансов сектор никога повече няма да има същия достъп до ЕС, както когато страната бе членка на блока.

Brexit прави още по-необходимо създаването на общ европейски капиталов пазар, за да се спре зависимостта от Лондонското сити, каза тя, цитирана от Ройтерс.

„Краят на преходния период ще доведе до значителни промени и това ще стане независимо дали има сделка, или наистина няма сделка през тези идни часове“, Макгинес заяви по време на събитие, организирано от френската индустриална група AFG.

„Трета страна никога няма да има същите права и привилегии като членка на ЕС“, посочи още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
заложено е европейците да загубим. Борис може да договаря каквото си иска, после отива в Лондон и парламента го приема или не го приема. а Европа - президентката винаги трябва да мисли и да проверява . ако Холандия, Чехия и Кипър го харесат, дали Франция и Лихтенщайн не. загубена кауза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Да де, Европа плаща, ингилизите пак изиграват наивниците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Valentin13
преди 3 години
грешиш, Германия е тази, която винаги плаща - само мир да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Борис Джонсън: Може да дойде момент, в който да прекратим преговорите за Brexit Да бе, като разберете, че отсреща има не гинеколожка, а топки - и няма как да минете без да платите яко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още