IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър е готов да разпише заповед за отваряне на детските градини

Вече се наблюдава тенденция към намаляване на новозаболелите и отслабване на натиска върху лечебните заведения, отчете Костадин Ангелов

16:59 | 08.12.20 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Здравният министър връчи ключовете на 20 нови линейки за различни центрове за спешна медицинска помощ в страната.</em><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: "> Снимки:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Здравният министър връчи ключовете на 20 нови линейки за различни центрове за спешна медицинска помощ в страната. Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Детските градини и яслите може да заработят още в понеделник. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че е готов да разпише заповед за отварянето им, ако данните за разпространението на коронавируса у нас продължат в сегашните граници.

След въвеждане на по-строгите мерки вече се наблюдава тенденция за намаляване на новозаболелите и тенденция за отслабване на натиска върху лечебните заведения, отчете министър Ангелов, след като връчи ключовете на 20 нови линейки за различни центрове за спешна медицинска помощ в страната.

"Днес също имаме данни, които ни навеждат в посока, че това може да се случи. До края на тази седмица ако така вървят тенденциите, те от понеделник ще отворят", заяви проф. Ангелов, цитиран от БНТ. По-рано днес и кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че Столична община има готовност от 14 декември детските градини и ясли отново да отворят врати.

По думите на здравния министър ако в четвъртък вечерта данните показват ясна и отчетлива тенденция, в петък той ще подпише заповед за яслите и детските градини, но без училищата. 

Все още няма категорично мнение за приравняване на резултатите от антигенните тестове към PCR тестовете.

"Работим по този въпрос. Почти всички експерти надделяват позициите в тази посока. Очаквам да ми дадат категорично становище най-късно другата седмица и след това да има мой акт, с който да го направим. Няма категорично становище на европейско ниво, което да приравнява антигенните тестове с PCR тестовете. Има препоръка, която казва, че в големи колективи може да се използва за скрининг и съответно да се потвърждава с PCR тест", поясни министърът.

"Има съмнения за тяхната 100-процентова точност, но мнението на експертите клони към приравняване. Аз съм радетел на приравняването им, но няма да налагам мнението си", подчерта проф. Ангелов.

Какъв е ефектът от последно въведените по-строги мерки, министърът обеща да отчете в детайли в четвъртък. "Тогава ще имаме събрана цялата информация. Забелязва се известна тенденция за намаляване на новозаболелите и тенденция за намаляване на натиска към лечебните заведения", съобщи здравният министър.

Много е рано да се говори за отваряне на всичко от 21 декември, подчерта той. "Над 17 са показателите, които следи Дирекция "Здравен контрол". Много е важно какъв ще бъде процентът на позитивните тестове, какво ще бъде числото на лекуващите се в лечебни заведения и на тези в интензивни отделения. Важно е как върви възрастовата структура на починалите, важно е и какво е мястото ни в Европейския съюз като заболеваемост и смъртност. Когато имаме всички тези данни, в седмицата, която започва на 14 декември, към средата, вече ще знаем какво следва", коментира проф. Ангелов.

Няма голямо струпване на хора в големите курорти, показват проверките, направени до момента, съобщи още министърът. „Днес продължават проверките. Те са насочени основно към къщите за гости, защото имаме информация, че там се подготвят различни тържества, които биха нарушили противоепидемичните мерки“, поясни той и призова гражданите да подават сигнали.

Ваксините срещу COVID-19 се очакват в България не по-рано от началото на следващата година, каза още министърът на здравеопазването. Срокът за изготвяне на списъците в София за ваксиниране на желаещите медици е удължен до понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
вирусът стриктно спазва плановете на правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още